Reacție neașteptată a lui CTP după decizia în cazul Kovesi. ”Cum se poate așa ceva? E o slugă”
Ieri presa românească scria cu titluri de-o șchioapă despre victoria fostului șef de la DNA, Laura Codruța Kovesi, în procesul intentat statului român la CEDO. Reacțiile politicienilor au fost dure, pe de-o parte la adresa procurorului, pe de alta la adresa autorităților și a judecătorilor de la CCR.
Reacție neașteptată a lui CTP după decizia în cazul Kovesi
Multitudinea de opinii, unele avizate, altele mai puțin, l-au determinat și pe celebrul jurnalist, Cristian Tudor Popescu, să ia atitudine în tot acest scandal iscat de victoria fostului procuror șef de la DNA. Cristian Tudor Popescua a avut o intervenție dură, invitat la DIGI24, pe marginea acestui subiect fierbinte.
În prima parte a intervenției sale, CTP a criticat în termeni duri și absoluți deciziile luate la nivelul CCR la momentul demiterii Laurei Codruța Kovesi din postura de Procuror șef al DNA, accentuând ideea că este necesară schimbarea modului de numire a așa-zișilor judecători ai CCR.
”Decizia CEDO nu vorbește despre niște lucruri. Nu vorbește despre acea perfectă îmbinare de rea-voință cu prostie care a fost așa-zisa „ievaluare” a specimenului Tudorel Toader, făcută doamnei Kovesi, pe baza careia a revocat-o din funcție. CEDO nu vorbește despre faptul că această curte constituțională, prin glasul domnului Dorneanu, acum se spală pe mâini până la os de această chestiune. Nu vorbește despre această cea mai mare ticăloșie comisă de CCR în întreaga ei activitate.(..)”, a declarat Cristian Tudor Popescu.
”Cum se poate așa ceva? E o slugă”
Într-o altă ordine de idei jurnalistul a încercat să explice că, pe lângă faptul că vorbim despre un procuror, trebuie luat în considerare că Laura Codruța Kovesi a fost și este un cetățean român cu drepturi depline, conform Constituției, și că, în fapt, decizia CEDO are legătură cu cetățeanul Laura Codruța Kovesi ale cărei drepturi, garantate prin Constituția României, au fost încălcate de autorități.
”Decizia CEDO vorbește despre un lucru foarte simplu, pe care îl poate înțelege orice român, care poate să o simpatizeze pe doamne Kovesi, sau dimpotriva, poate să o antipatizeze, asta dincolo de raționalitatea pe care încerc eu să o transmit eu acum prin ceea ce spun.
Deci acest lucru simplu, este următorul: Oricare cetățean al acestei țări, dacă este dat afară din slujbă, are dreptul să conteste asta în fața unei instanțe judecătorești. Acesta este un drept constituțional. Deci, oricare cetățean are acest drept, cu excepția unuia – Laura Codruța Kovesi. (..) Acest drept i-a fost refuzat de către cine? Acest drept constituțional i-a fost refuzat de către CCR.”, a mai declarat jurnalistul.
Un alt punct, la fel de important, a fost critica adusă rerpezentanților guvernului de la acel moment, care, în afară de faptul că i-au încălcat drepturile ca și cetățean, în acceptul jurnalistului, au recurs și la metode de intimidare, hărțuire și atacare a Laurei Codruța Kovesi, din momentul în care aceasta și-a depus candidatura pentru postul de Procuror Șef European.
”Nu vorbește despre această cea mai mare ticăloșie comisă de CCR în întreaga ei activitate. Nu vorbește, de asemenea, decizia CEDO, de modul sălbatic în care doamna Codruța Laura Kovesi a fost hăituită, atacată, chiar și atunci când era candidată la funcția pe care o deține astăzi, de către Guvernul României.”
Subiectul constant în discursul jurnalistului au fost actualii judecători de la CCR, care, la fel, în opinia domniei sale, și a spus că ”este necesară schimbarea modului de numire a așa-zișilor judecători ai CCR. Unii dintre ei fiind judecători acolo, și juriști, cum sunt eu mitropolit. Ei sunt numiți politic cu toții, de către diverse grupări și personaje politice și reprezintă acolo interese extrajuridice, în afara legii, în afara dreptății și corectitudinii în judecată. Prin urmare, mi se pare normal și de bun simț, ca acești oameni, membri CCR, să fie numiți prin vorul unor organisme profesionale ale magistraților.”
Comentariile acide pe această temă au ajuns inevitabil și la subiectul Dorneanu, despre care jurnalistul a avut numai cuvinte de laudă, acuzând-ul direct și public de practici abuzive.
”Cum este posibil ca un asemenea ins, o slugă politică ani de zile, să conducă acest organism care are drept de viață și de moarte, fără apel, asupra a tot ce se întâmplă în România?”