15 oct. 2020 | 08:00

Reacția Patriarhului Daniel după restricționarea accesului la moaștele Sfintei Parascheva. Ce a putut să spună în timpul liturghiei

Sănătate
Reacția Patriarhului Daniel după restricționarea accesului la moaștele Sfintei Parascheva. Ce a putut să spună în timpul liturghiei
Reacția Patriarhului Daniel după restricționarea accesului la moaștele Sfintei Parascheva. Ce a putut să spună în timpul liturghiei Sursă foto: Inquam Photos/ George Călin

Ziua de ieri a fost marcată de revoltă, scandal și tulburarea importanței unei sărbători extrem de importante pentru credincioși, ziua Sfintei Cuvioase Parascheva. Pelerinajul anual, pe care mii de credincioși îl făceau la Iași pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, a fost anulat cu o săptămână înainte, în contextul pandemiei de COVID-19 și a exploziei numărului de cazuri. În urma acestei decizii, Patriarhul Daniel și-a exprimat mirarea, afirmând că până acum nu a mai trăit această experiență.

Ce i-a rugat Patriarhul Daniel pe credincioși

Întreg mapamondul trăiește momente și experiențe unice, pe care le întâmpină cu mirare și incertitudine. Schimbările apărute în activitățile cotidiene cutremură din temelii tot ceea ce am învățat și experiementat în întreaga viață, indiferent de rang social, meserie sau orice alt criteriu.

În timpul predicii ținute de Patriarhul Daniel ieri, în marea zi de sărbătoare a Sfintei Parascheva, acesta a afirmat că nu a mai trăit până acum acest tip de restricție pe care autoritățile au dat-o cu privire la pelerinajul la Iași, la moaștele Sfintei Parascheva.

Sursă foto: Inquam Photos/Liviu Chirică

Din acest motiv, Patriarhul a etichetat acest gest ca ceva „nemaiîntâlnit în istorie”, ca o mare greșeală, având în vedere stresul și suferința oamenilor din cauza acestei crize sanitare. El a îndemnat credincioșii la rugăciune puternică, chiar dacă nu s-au putut închina fizic acolo unde au făcut-o ani la rând.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită cu o anumită tristeţe, pentru că nu toţi credincioşii din ţară care ar fi dorit să fie la Iaşi au această posibilitate. (…) S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie. Au fost opriţi să vină la sărbătoarea ei credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi.

Cu alte cuvinte, li se dă dreptul, sau se dă voie să se închine doar ieşenilor la racla sfintei, nu şi credincioşilor din ţară”, a spus Patriarhul în predica la slujba din ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, oficiată la Paraclisul istoric Sf. Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale, care are şi hramul Sfintei Parascheva.

Rugăciune pentru îndepărtarea molimei

Patriarhul Daniel a îndemnat credincioșii la rugăciune puternică pentru a alunga virusul și această pandemie care a pus stăpânire pe viața noastră. Acesta speră într-o sărbătoare a Sfintei Parascheva , întâmpinată cu bucurie și sănătate, ferită de astfel de evenimente nedorite.

„Tocmai pentru că există această restricţie, trebuie să intensificăm rugăciunile noastre către Sfânta Cuvioasă Parascheva, să ne ajute, să ne izbăvească de molima aceasta, de pandemie, şi să ne dăruiască bucuria de a retrăi sărbătoarea pomenirii ei în toată frumuseţea şi plinătatea ei”, a îndemnat Patriarh Daniel, potrivit baslica.ro.

Patriarhul i-a adus câteva elogii Sfintei Parascheva, considerând-o un simbol al religiei noastre „care adună popoarele ortodoxe în rugăciune şi în unitate”.

„Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva se deosebeşte de toate celelalte acatiste, pentru că nu se vorbeşte despre viaţa Sfintei Parascheva, ci despre faptul că ea este mult folositoare. (…) Ea este ocrotitoarea părinţilor, a copiilor, a tinerilor, a vârstnicilor, a bolnavilor şi, în mod special, este ocrotitoarea pelerinilor. (…) Sfânta a trecut la Domnul la vârsta de 25 sau 27 de ani, deci a fost o tânără cu viaţă sfântă din copilărie şi până la moarte”, a mai spus Patriarhul Daniel către credincioșii aflați în biserică.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Documentul obligatoriu de la 1 ianuarie. Românii care trebuie să-și schimbe urgent actele
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Centralele pe gaz devin interzise! Cele mai vechi de 30 de ani vor trebui înlocuite
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ALERTĂ AERIANĂ în România! Armata a DETECTAT o ȚINTĂ de mici dimensiuni
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro