Reacția oficialilor după ce prețurile la raft, la mai multe lanțuri de magazine, au explodat

Prețurile la produsele de bază revin la normal

În contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus, pe 17 martie, prețurile alimentelor de bază cunoșteau o creștere bruscă. Vestea bună vine, însă, din partea ministrului Agriculturii, care asigură că o mare parte dintre acestea au revenit la valorile iniţiale în 19 şi 24 martie.

Reacția oficialilor după ce au explodat prețurile la raft

Ministerul Agriculturii a demarat o monitorizare a prețurilor la raft „de la începutul crizei”, potrivit spuselor lui Adrian Oros. Acesta a vorbit și despre faptul că unele persoane au făcut speculă cu produse alimentare, pe fondul crizei medicale.

„Avem monitorizări în 17, 19 și 24 martie. Am luat produsele de bază.  În 17 martie, prețurile au crescut brusc la aproape toate produse de bază. Pe 19 și 24, prețurile au revenit la valorile inițiale. (…) Este vorba de o problemă de schimbare a paradigmei de aprovizionare. Este vorba și de schimbarea de comportament a cumpărătorului. Sperăm ca în două săptămâni obiceiurile de cumpărături ale oamenilor să revină la normal”, a declarat ministrul Agriculturii.

Potrivit oficialului, prețurile au scăzut datorită reducerii nivelului de cumpărături, după ce, la începutul crizei, majoritatea românilor alergau să-și facă provizii.

„Am constatat că într-o săptămână, chiar dacă la început preţurile au crescut brusc şi au speriat lumea, ele au coborât simţitor din două motive, spunem noi. Este vorba de o schimbare de comportament de aprovizionare, pentru că iniţial la declanşarea crizei toată lumea a alergat şi a făcut stocuri, iar apoi cumpărăturile au devenit din ce în ce mai puţine. În paralel s-au închis şi restaurantele şi fast-food-urile”, a adăugat Adrian Oros.

Apel pentru a nu se închide piețele

Șeful Agriculturii a supus că a făcut apel către toți primarii să nu închidă piețele agroalimentare, deoarece acestea ar trebui să fie, în aceste zile de criză, locul de întâlnire pentru producătorii locali, motiv pentru care trebuie să rămână deschise.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros

„Am făcut apel către toţi primarii să nu închidă pieţele agroalimentare. În opinia mea este mult mai puţin periculos dacă ai nişte proceduri clare să faci comerţ într-o piaţă agroalimentară decât într-un magazin de cartier de 10 metri pătraţi, magazine care au rămas deschise”, a punctat Adrian Oros.

Totodată, acesta a sublinat că samsarii, alături de toţi speculanţii, trebuie scoși cu repeziciune din pieţe.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI