Pelerinajul la Sfânta Perascheva reprezintă unul dintre cele mai mari din țară și chiar din Europa. În preajma datei de 14 octombrie, atunci când se sărbătorește hramul Sfintei Cuvioase Prascheva, sute de mii de credincioși se adunau din toate colțurile țării pentru a se închina la moaștele cuvioasei, dar și la moaștele altor sfinți, aduse din alte părți ale țării. Din cauza pandemiei de COVID-19, Raed Arafat a anunțat ieri seară că în acest an vor exista anumite restricții cu privire la evenimentele religioase care se vor desfășura în anumite orașe.
Din cauza numărului mare de infectări cu COVID-19 în toată România, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis noi măsuri anti-COVID-19, printre care și unele care vizează desfășurarea evenimentelor religioase în condiții diferite față de ceilalți ani.
Ieri seară, Raed Arafat a anunțat că desfășurarea sărbătorilor religioase va fi permisă doar în prezenența persoanelor care au domiciliu sau rezidența în orașul respectiv.
“Organizarea de sărbători religioase este permisă doar cu participarea persoanelor care au domiciliu sau reședință în locul unde se desfășoară evenimentul. Riscul major nu e doar participarea, e pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă.
Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți. Sărbătorile religioase se fac, dar participanți sunt doar cei care au reședința sau domiciliului în localitatea respectiv”.
Astfel, această nouă restricție vizează și sărbătoarea de mare amploare care urmează în curând, la Iași.
În urma anunțului făcut de autorități, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a răspuns prompt cu privire la aceste noi restricții impuse.
Citește și: Este oficial. Raed Arafat anunță prăpăd în toată România. Ce orașe vor intra în carantină
Pentru că Nelu Tătaru a făcut specificări cu referire la desfășurarea pelerinajului din acest an, reprezentanții Mitropoliei s-au arătat receptivi la aceste noi restricții, transmițându-le autorităților și credincioșilor un mesaj pozitiv, prin care îi îndeamnă la credință, chiar dacă nu se vor afla acolo.
„Am luat act de decizia autorităților. În esența ei, sărbătoarea nu este afectată. Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc. Noi vom continua să ne organizăm pentru acei credincioși care vor putea participa, în speță cei din Iași.
Îi îndemnăm pe acei pelerini care ar fi vrut să ajungă la Iași să folosească pentru rugăciune, pentru post, pentru o faptă bună timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei. De exemplu, pot citi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu nădejdea că Dumnezeu le va asculta cererile cele bune și le va aduce mângâiere.
Cu siguranță pentru acești pelerini va veni și clipa când vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaște”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, potrivit Mediafax.