Reacția ministrului Educației după ce Patriarhia a anunțat că se opune educației sexuale în școli. Ce propunere are

Reacția ministrului Educației după ce Patriarhia a anunțat că se opune educației sexuale în școli. Ce propunere are
Orele de educație sexuală în școli, mărul discordiei în spațiul public

Subiectul fierbinte al acestor zile a fost noul proiect propus de Ministerul Educației pentru orele de educație sexuală în școli. Printre cei care au reacționat dur pe această temă se află și Patriarhia Română. În comunicatul emis recent au acuzat presiunile puse de  anumite ONG-uri asupra decidenților, nefiind de acord cu acest proiect. De cealaltă parte, Sorin Cîmpeanu a reacționat și el la cele scrise în comunicatul Patriarhiei. De asemenea o reacție a avut și premierul Cîțu, tot pe aceeași temă.

Orele de educație sexuală în școli, mărul discordiei în spațiul public

Proiectul de implementare în curricula școlară a orelor de educație sexuală nu este la prima sa iterație. În anii trecuți s-a mai încercat acest lucru, dar fără succes. Ideea este venită din partea unor ONG-uri, care au pus presiune pe decideți, este de părere Patriarhia Română. În comunicatul emis recent, Patriarhia Română vorbește și despre tendințele la nivel european, prin proiectul abordat de OMS. Deși propunerea actuală vine sub forma unor ore facultative, cu toatea astea nu ar trebui să existe în școli, mai spune comunicatul Patriarhiei Române.

„Ideologizarea informaţiilor transmise elevilor in cadrul şcolar, care trebuie sa rămână unul curat şi neutru ideologic, inclusiv pe teme legate de sexualitate, este în totală contradicţie cu scopul real şi ultim al educaţiei: formarea omului în spiritul celor mai înalte valori morale şi al eticii virtuţii ca expresie a echilibrului şi normalităţii.

(…)Poziţia Bisericii Ortodoxe  Române, care a susţinut permanent caracterul opţional în şcoli al orelor de «educaţie pentru viaţă», poziţie împărtăşită din câte ştiu şi de celelalte culte religioase, adică de autentica societate civilă, a cărei existenţă nu se restrânge la câteva ong-uri zgomotoase confiscate ideologic, se rezumă la următoarele argumente realiste..”, se spune în comunicatul emis de Patriarhia Română.

Explicațiile lui Sorin Cîmpeanu pe marginea proiectului

Imediat după publicarea comunicatului emis de Patriarhie, atât ministrul Sorin Cîmpeanu, cât și premierul Florin Cîțu au avut reacții pe marginea acestuia și pe marginea proiectului în sine. Sorin Cîmpeanu a ieșit în spațiul public, în încercarea de a explica modul de implementare al acestor ore de educație sexuală în școli declarând:

„Răspund ce am răspuns și până acum. Educația sexuală e o componentă a educației pentru viață. Poate fi făcută cu acordul părinților. Când nu sunt de acord, își pot retrage copilul. E vorba și de sistemul de notare. Dacă ai posibilitatea să te retragi, ai statut diferit față de limba română, de unde nu te poți retrage. De aceea trebuie abordare specifică și care să țină seama de mecanismele din educație. Din păcate, nivelul Ministerului Educației a fost depășit, pentru că aceste lucruri puteau fi reglate prin ordin de ministru, dar au fost ridicate la nivel de lege în Parlament

Nu este o disciplină care să poată fi predată din clasa a 5-a până în clasa a 12-a în fiecare săptămână, câte o oră pe săptămână. Pe cale de coconsecință, propunerea Ministerului Educației este aceea de a fi integrată această disciplină, printr-o repartizare a noțiunilor treptată, corelată cu vârsta elevilor, alături de disciplina de educație sanitară, de educație pentru alimentație sănătoasă, de educație juridică, de educație financiară, de toate pe care am putea să le prindem, într-un concept modular sub conceptul Educație pentru viață.”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Florin Cîțu reacție vehementă asupra orelor de educație sexuală în școli

Odată anunțat proiectul, ministrul Cîmpeanu a fost pus la zid de cei care nu sunt de acord cu implementarea proiectului în școlile din România. Unii au venit cu argumente solide, cum e cazul Patriarhiei, alții au încercat doar să demonteze tematica, dar fără argumente. După explicațiile date de Cîmpeanu, a venit rândul premierului Florin Cîțu să comenteze și să anunțe care va fi decizia finală.

„Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vot și am luat decizia – și o vom implementa, curricula ține de Ministerul Educației prin legea educației – va introduce de anul viitor o clasă care se va numi Educație pentru viață. Va fi introdusă obligatoriu, dar părinții care doresc să își retragă copiii din acea clasă vor putea să o facă. Ca ora de religie va funcționa.

Ministrul Educației cred că o va anunța zilele următoare, deczia este luată. Sunt foarte supărat, lucrurile trebuie să meargă înainte. Românii merită din partea noastră transparență și le vom da acest lucru. La ce s-a întâmplat astăzi în Senat, soluția a venit imediat. Am vorbit cu ministrul Educației, vom avea această lege în curriculă. Este prerogativa ministerului să facă curricula pentru anul viitor și va introduce această oră.”, a spus Cîțu la TVR 1.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI