Premierul României, anunț categoric cu privire la introducerea educației sexuale în școli: „Decizia e luată”

Premierul României, anunț categoric cu privire la introducerea educației sexuale în școli: „Decizia e luată”
Florin Cîțu, decizie finală cu privire la educatia sexuală în școli

Premierul României a explicat cu câteva ore în urmă, imediat după votul privind scoaterea educației sexuale în școli, că Sorin Cîmpeanu va introduce începând cu anul viitor un modul obligatoriu care se va numi „Educație pentru viață”.

Va funcționa ca orele de religie

Florin Cîțu a anunțat că, deși este obligatorie, în cazul în care un părinte nu va fi de acord cu această materie, îl poate retrage, așa cum s-a întâmplat și în cazul orelor de religie.

„Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vot și am luat decizia – și o vom implementa, curricula ține de Ministerul Educației prin legea educației – va introduce de anul viitor o clasă care se va numi Educație pentru viață.

Va fi introdusă obligatoriu, dar părinții care doresc să își retragă copiii din acea clasă vor putea să o facă. Ca ora de religie va funcționa. Ministrul Educației cred că o va anunța zilele următoare, deczia este luată”, a spus Cîțu la TVR 1.

Prin respingerea solicitării şefului statului de a reexamina proiectul privind desfășurarea orelor de educație sexuală în școli, acesta ar trebui să rămâne în forma actuală care prevede educaţia sanitară în şcoli şi acordul scris al părinţilor pentru participarea la aceste ore.

Premierul României, vizibil enervat de această situație, a dat asigurări că noua materie va fi introdusă de anul viitor sub forma menționată mai sus.

„Sunt foarte supărat, lucrurile trebuie să meargă înainte. Românii merită din partea noastră transparență și le vom da acest lucru. La ce s-a întâmplat astăzi în Senat, soluția a venit imediat. Am vorbit cu ministrul Educației, vom avea această lege în curriculă. Este prerogativa ministerului să facă curricula pentru anul viitor și va introduce această oră”, a mai spus Cîțu.

Sorin Cîmpeanu, despre importanța educației sexuale în școli

Ministrul Educației susține importanța acestei materii în școală, având în vedere lipsa de informare a elevilor cu privire la acest subiect. În plus, Sorin Cîmpeanu reamintește de numărul extrem de mare al mamelor tinere.

„Educația sexuală e foarte importantă și trebuie făcută. Nivelul de informare pe acest subiect e foarte scăzut, iar numărul mamelor tinere e foarte mare.

Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă, aceasta va fi propunerea ministerului Educației: toți elevii se înscriu la o disciplină care să conțină elemente de educație sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor celor pentru care părinții nu sunt de acord. A același principiu aplicat la ora de religie”, a spus Cîmpeanu.

Acesta a oferit un răspuns clar, după ce Patriarhia Română a transmis un comunicat prin care și-a manifstat dezacordul prinvind această materie. Sorin Cîmpeanu și-a susținut părerea că aceastp materie ar putea aduce un plus de valoare în viața fiecărei persoane, în special a elevilor, care sunt la început de drum.

„Răspund ce am răspuns și până acum. Educația sexuală e o componentă a educației pentru viață. Poate fi făcută cu acordul părinților. Când nu sunt de acord, își pot retrage copilul.

E vorba și de sistemul de notare. Dacă ai posibilitatea să te retragi, ai statut diferit față de limba română, de unde nu te poți retrage. De aceea trebuie abordare specifică și care să țină seama de mecanismele din educație”, a adăugat acesta.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI