Reacția ÎPS Teodosie, după ce a fost acuzat că reinventează tradiția luminii de Paște. ”Nu e o greșeală!”

Reacția ÎPS Teodosie, după ce a fost acuzat că reinventează tradiția luminii de Paște. ”Nu e o greșeală!”
Reacția ÎPS Teodosie, după acuzațiile că reinventează tradiția luminii de Paște

Anunțul Înalt Preasfințitului Teodosie care preciza înnoirea luminii de Paște a surprins o Românie întreagă. Mulți l-au criticat pentru afirmația sa, respectând întocmai calendarul creștin și refuzând să sărbătorească din nou. Ce poziție a luat BOR și care a fost reacția ÎPS Teodosie după acuzațiile aferente?

ÎPS Teodosie, reacție la acuzațiile că reinventează tradiția luminii de Paște

Românii au fost surprinși cu un anunț din partea lui ÎPS Teodosie. Învierea a avut loc în aprilie, timp în care românii erau în carantină. Măsurile stricte impuse de către oficiali i-au făcut pe enoriași să vadă slujba online, nu din biserică așa cum au făcut-o în alți ani. Arhiepiscopul Tomisului susține că ar trebui înnoită lumina, tocmai pentru că niciun creștin nu s-a putut bucura de spiritul sărbătorilor așa cum trebuie. Din păcate pentru ÎPS Teodosie, Biserica Ortodoxă Română a precizat, în cadrul unui comunicat, că se delimitează de inițiativa în cauză. În acest context, Arhiepiscopul Tomisului ar trebui să-și asume integral afirmația.

“Deci nu este o invenție a mea, așa este rânduiala. Ați primit Lumina de la Ierusalim, unii de la preoți, alții de la niste delegați ai preoților, dar nu ați primit-o din biserică, ca în fiecare an. Atât vom face în plus. Nu este nici o greșeală că înnoim Lumina, nu venim cu nici o invenție. Vă dăm ceea ce nu ați primit în noaptea de Paști. Vă înnoim Lumina Învierii și facem slujba cum scrie la carte. Nimeni n-o face altcumva, noi nu am născocit o altă slujbă”
ÎPS Teodosie

ĂPS Teodosie, reacție după ce a fost acuzat că reinventează tradiția luminii de Paște
ĂPS Teodosie, reacție după ce a fost acuzat că reinventează tradiția luminii de Paște

Ce părere au românii?

  • Suntem foarte bucuroși că Preasfințitul ne ajută cu un cuvânt de învățătură, noaptea ne face rugăciuni, de aceea acatistul sfintei Învieri și aici vreau să vă spun, simt o putere mare.
  • Ne place și ne-am dorit și ne dorim în continuare să țină la fel slujbele. Și noaptea, și pentru Înviere, a doua Înviere cum ar veni, și de Înălțare.
  • Chiar nu înțeleg. Paștele e o dată, când e trecut în calendar, respectăm ce e în calendar. Toate vin de sus de la Dumnezeu, asta e părerea mea. Nu acuz nimic. Și eu sunt cu biserica, și eu sunt cu astea, ce e în calendar. Paștele este o data. Nu putem să-l facem a doua oară sau… (Sursa: știrileprotv.ro)
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI