Reacția Emiliei Șercan după plagiatul din teza de doctorat a ministrului Bode: ‘UBB a greșit’
Emilia Șercan a reacționat vehement după anunțul făcut despre plagiatul din teza de doctorat a lui Lucian Bode. Miercuri, 11 ianuarie 2023, reprezentanți ai Universităţii „Babeş-Bolyai” au transmis că, în urma analizei realizate de Comisia de Etică a UBB, s-a stabilit că suspiciunile de plagiat din lucrarea ministrului „se confirmă în marea lor majoritate”.
„Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”
Miercuri, 11 ianuarie 2023, ministrul de Interne a primit o lovitură dură în scandalul plagiatului în care este implicat. Pe site-ul Universităţii „Babeş-Bolyai” a fost publicat un comunicat de presă prin care se transmite că în urma analizei, Comisia de Etică a UBB a stabilit că suspiciunile de plagiat din lucrarea lui Lucian Bode „se confirmă în marea lor majoritate”.
„Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate.
În lipsa posibilităţii legale de a aplica sancţiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunităţii academice, Comisia îi solicită corecturi la teză şi retragerea cărţii publicate pe baza tezei, şi se vor sesiza consiliile naţionale (CNATDCU/Consiliul Naţional de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condiţiile legii”, arată sursa citată.
Emilia Șercan, după plagiatul din teza de doctorat a ministrului Bode
Informația a stârnit un val de comentarii în spațiul public. Printre cei care au reacționat vehement s-a numărat Emilia Șercan. Pe pagina sa de Facebook, jurnalista a susținut că UBB a greșit când i-a cerut ministrului să își corecteze teza de doctorat și că Universitatea ar trebui să îl dea în judecată pe Bode pentru retragerea titlului.
„Decizia UBB în cazul tezei de doctorat a lui dr. Bode nu poate duce la retragerea imediată a titlului de doctor, însă valoarea ei simbolică este enormă având în vedere faptul că tocmai universitatea care i-a dat titlul de doctor în urmă cu patru ani constată acum plagiatul.
Asta ar trebui să conteze tot atât de mult cât o decizie emisă de CNATDCU, ba chiar puțin în plus în plan simbolic”, a scris jurnalista.
Șercan prezintă o soluție pe care UBB ar avea-o la îndemână, aceea de a-l da în judecată pe ministru pentru a cere retragerea titlului de doctor în instanța de contencios administrativ. Varianta ar fi o premieră, însă una necesară, punctează jurnalista, „în condițiile în care conjurația plagiatorilor din politică a blocat orice posibilitate de retragere a titlului de doctor prin legea specială”.
„Cât despre prevederea referitoare la solicitarea UBB către dr. Bode „a alinia teza cu standardele de etică academică”, consider că e o greșeală. Una mare.
În loc să îi ceară lui dr. Bode acest lucru, Comisia de Etică a UBB putea propune acționarea acestuia și a Ministerului Educației în judecată pentru a constata neîndeplinirea condițiilor de acordare a titlului de doctor, adică pentru retragerea titlului.
O teză de doctorat susținută deja nu mai poate fi corectată. Deși Comisia de Etică a UBB a evitat cuvântul „a corecta” și a folosit „a alinia”, este vorba clar despre corectare.
Poți aplica corecturi într-o teză dacă vorbim despre erori de citare, dar aceste corecturi pot fi aplicate doar în anumite condiții: (1) poți să ceri îndreptarea unor erori între susținerea publică a tezei și acordarea titlului; (2) poți, eventual, corecta niște erori de citare după susținere, dar doar sunt evidente erori de citare.
În teza lui dr. Bode nu vorbim însă despre erori de citare, ci despre plagiat. Comisia însăși a confirmat constatările mele care au arătat că 18,5% din teză e plagiată.
Nu poți să ceri cuiva să corecteze o teză când o cincime e plagiată”, a mai transmis Emilia Șercan.