A început numărătoarea inversă până la deschiderea noului an școlar, iar pregătirile și controalele de funcționare în siguranță a unităților de învățământ sunt în plină desfășurare. În urmă cu puțin timp, ministrul Afacerilor Interne a avertizat asupra situației „sensibile” în care se află aproape 4000 de unități de învățământ din punct de vedere al securității la incediu a școlilor.
În cursul acestei dimineți, Lucian Bode a avertizat în cadrul ședinței organizate înaintea începerii școlii cu privire la situația tuturor clădirilor în care funcționează unitățile școlare din România. Acesta a ținut să sublinieze inexistența autorizației de securitate la incendiu pentru 3.783 de clădiri în care sunt găzduiți mii de elevi.
„Până în acest moment au fost evaluate 17.872 unități de învățământ. Ne confruntăm cu o problematică sensibilă reprezentată de securitatea la incendiu a clădirilor în care funcționează unitățile școlare. În acest sens, după analizarea datelor raportate, dintr-un total de 25.606 de clădiri, 17.117 construcții nu necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu.
Pentru 4.706 construcții au fost emise autorizațiile de securitate, iar 3.783 de clădiri funcționează în prezent fără acest act administrativ, 862 dintre acestea fiind în curs de conformare”, a transmis ministrul Lucian Bode.
Ca soluție pentru rezolvarea acestei probleme și crearea unor condiții de siguranță a copiilor în școli, ministrul Afacerilor Interne face apel la autoritățile competente pentru a rezolva cât mai repede această situație.
„Vă îndemn să accelerați procedurile de autorizare și în paralel să luați toate măsurile tehnice și organizatorice menite să prevină incindente nefericite astfel încât copiii să fie în siguranță la școală”,a adăugat Lucian Bode în cadrul ședinței la care a participat și premierul României.
Probabil că mulți părinți se întreabă cum va decurge revenirea în bănci a elevilor, având în vedere ultimii doi ani de învățământ online, impus de pandemia de Covid-19. În acest nou an școlar, elevii vor reveni la școala cu prezență fizică, având în vedere respectarea anumitor recomandări.
Potrivit ultimelor declarații făcute de Alexandru Rafila, masca de protecție nu va fi obligatorie, dar este recomandat ca în spații aglomerate să fie purtate. De asemenea, acesta a făcut apel către părinții să le pună masca d eprotecție copiilor dacă aceștia vin la școală cu mijloacele de transport în comun.
În cazul în care un elev se infectează cu Covid-19, acesta va rămâne la domiciliu timp de cinci zile pentru a evia transmiterea comunitară.
„Cred că părinţii îşi doresc două lucruri: copiii lor să poată să meargă la şcoală, iar prezenţa lor a şcoală să fie cât mai sigură. Sigur, nimeni nu poate să ofere o garanţie perfectă că nu vor fi cazuri de îmbolnăvire, ar fi o minciună, dar important este să fie cât mai puţine, iar dacă un copil este infectat, să stea cinci zile la domiciliu, în izolare. Cred că asta trebuie să fie filosofia”, a transmis ministrul Sănătăţii, la Antena 3.