Reacția de care mulţi pacienţi suferă după vaccinul anti-covid-19, conform cercetătorilor de la Harvard

de: Ana Chivu
19 01. 2022

Cercetătorii de la Harvard au descoperit care este reacția pe care o împărtășesc cei care au decis să-și administreze serul împotriva coronavirus. Oamenii de știință au tras concluzia în urma multor teste. Despre ce este vorba?

Descoperire la Harvard: reacția de care pacienții suferă după vaccinul anti-COVID-19

Cercetătorii americani arată o versiune negativă a efectului placebo în spatele vaccinului împotriva coronavirus. Concret, majoritatea pacienților care au decis să-și administreze serul anti-COVID-19 au mărturisit că s-au confruntat cu dureri de cap și oboseală.

Mai mult decât atât, oamenii de știință din SUA au examinat datele din 12 studii clinice ale vaccinurilor COVID și au descoperit că ‘efectul nocebo’ a fost prezent în aproximativ 76% din cazuri după prima doză și aproape 52% după a doua doză.

Descoperirile sugerează că o proporție sustanțială a efectelor mai ușoare nu sunt produse de comportamentele vaccinului, ci de alți factori despre care se crede că generează nocebo, inclusiv anxietatea.

„Are efecte secundare care sunt similare tratamentelor…”

Specialiștii susțin că o mai bună informare asupra răspunsurilor nocebo poate îmbunătăți absorbția serului anti-COVID-19 prin reducerea preocupărilor care îi fac în fapt pe oameni să ezite.

„Spunând pacienților că intervenția pe care o iau are efecte secundare care sunt similare tratamentelor placebo pentru această afecțiune în studiile randomizate controlate, de fapt, reduce anxietatea și îi face pe pacienți să ia un moment pentru a lua în considerare efectul secundar”, a spus Ted Kaptchuk, profesor de globală. sănătate și medicină socială la școala de medicină de la Harvard și un autor principal al studiului. „Dar avem nevoie de mai multe cercetări.” (Sursa: theguardian.com)

Detaliile observate de specialiști

Kaptchuck și Dr. Julia Haas de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston au analizat comportamentul pacienților din studiu. În fiecare din studii, în brațul placebo li s-a administrat o soluție de sare inactivă în loc de vaccin.

Conform acestora, mai mult de 35% din cei din grupurile placebo au experimentat efecte secundare ‘sistemice’ precum dureri de cap și oboseală. În timpul acesta, alți 16% au raportat afecțiuni precum: dureri de braț sau roșeață ori inflamare la locul infectării.

Aproximativ 46% din cei care au primit o injecție de vaccin au avut mai multe șanse de a prezenta efecte secundare și au raportat efecte sistemice, iar două treimi au indicat dureri de braț sau alte simptome.

Al doilea test a arătat că rata durerilor de cap sau a altor simptome a fost de aproape două ori mai mare în grupul vaccinat, comparativ cu grupul placebo. Diferența a fost mare și pentru afecțiunile locale.