Majoritatea pacienților infectați cu Covid-19 de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași sunt nevaccinați. Avertismentul medicilor

Majoritatea pacienților infectați cu Covid-19 de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași sunt nevaccinați. Avertismentul medicilor
Pacienții internați cu Covid-19 din Iași sunt nevaccinați împotriva virusului

Potrivit doctorului Florin Roșu, toți pacienții internați de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași sunt nevaccinați. Totodată, acesta a mai precizat că valul Omicron va debuta la finalul lunii ianuarie a acestui an.

Pacienți Covid-19, nevaccinați

Conform acestuia, în momentul de față sunt peste 20 de pacienți internați cu Covid-19 la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, chiar dacă o mare parte din cazurile noi depistate beneficiază de tratament în ambulatoriu și sunt în izolare în propriile locuințe.

„Dat fiind faptul că laboratorul nostru este şi centru de screening pe regiunea Moldovei , foarte bine dotat din punct de vedere tehnic, până acum probele trimise la „Cantacuzino” s-au confirmat. Deci, aşa cum am preconizat şi cum arată cifrele, la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, debutează valul Omicron. Deocamdată, mai există cazuri de infecţie cu tulpina Delta. Puţine, dar sunt”, a spus dr. Florin Roşu, pentru Ziarul de Iași.

În cursul zilei de luni, incidența infectărilor cu Covid-19 a ajuns la 3,66 la mia de locuitori, asemănător cu alte 13 unități teritorial-administrative din întreg județul. Totodată, situația din secția anti-Covid-19 se schimbă în fiecare zi. Ieri a fost liber un singur pat.

„Am constat că timpul de aşteptare la ATI al bolnavilor cu formă medie de boală şi infecţie cu tulpina Omicron este acelaşi ca şi în cazul tulpinei Delta, adică 6-7 zile. Ceea ce face diferenţa este faptul că în cazurile Omicron vorbim de o infecţie a căilor respiratorii superioare, şi nu neapărat ale plămânilor, cum este la Delta. În momentul de faţă, vârsta bolnavilor de la ATI COVID este de la 49 de ani, cel mai tânăr, la 80 de ani cel mai vârstnic. Toţi sunt nevaccinaţi, la fel şi bolnavii aflaţi pe celelalte saloane”, a precizat dr. Florin Roşu.

„90% dintre persoanele care mor sunt nevaccinate”

Aceasta a fost declarația șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, care a precizat într-o conferință de presă că, în ultimele 24 de ore, în secțiile de terapie intensivă au ajuns 24 de persoane. Potrivit acestuia, 90% din cei decedați în terapie intensivă sunt nevaccinați.

„Persoanele vulnerabile, chiar dacă este variantă Omicron, este posibil să aibă un impact asupra lor şi este posibil să ajungă şi la terapie intensivă.

Şi revin şi la analizele făcute şi de INSP şi la statistici mondiale, care demonstrează că persoanele nevaccinate sunt cele care sunt cele mai vulnerabile să ajungă la terapie intensivă, iar mortalitatea este de 90% aproximativ la persoanele nevaccinate, care sunt în terapie intensivă.

10% rămân persoane vaccinate cu comorbidităţi şi cu altele, adică mai bine zis 90% din cei decedaţi în terapie intensivă sunt persoane nevaccinate, 10% sunt persoane vaccinate, în marea parte a lor cu comorbidităţi”, a explicat Raed Arafat.

Totodată, acesta a adăugat că se observă și o creștere a numărului de pacienți care se prezintă la primiri-urgență.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI