Reacția lui Augustin Lazăr la cererea de revocare a lui Toader: ”zicerile penibile” ne-au adus aici

Reacția lui Augustin Lazăr la cererea de revocare a lui Toader: ”zicerile penibile” ne-au adus aici

După ce a aflat primele detalii despre cerererea de revocare din funcție a Procurorului General, înaintată de Tudorel Toader insituției Președintelui, Augustin Lazăr s-a arătat nevoit să răspundă provocării aruncate de ministrul român.

Afirmațiile lui Tudorel Toader au fost clasificate ca ”ziceri penibile”, în timp ce Lazăr reclama demersul de destabilizare a Ministerului Public generat de intenția PSD-ului de a ne diviza pe echipe. Argumentele în acest sens au fost cât se poate de verosimile.

„Raportul de evaluare al procurorului general este răspunsul pe care Executivul înțelege să-l dea Comisiei de la Veneția. (…) Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin Ministrul Justiției, înțelege să respecte autoritatea Ministerului Public ca parte a justiției din România. Cu privire la declarațiile ministrului Justiției, îmi rezerv dreptul de a răspunde zilele următoare. Respectarea principiilor și valorilor constituționale au stat la baza mandatului meu”, a spus Lazăr, calificând concluziile din raportul lui Toader drept „ziceri penibile” și „exagerări”.

Deoarece era evident că forma de ”protest” a lui Dragnea la adresa lui Augustin Lazăr s-ar putea să nu-și atingă publicul țintă, procurorul general a făcut mai multe declarații explicative, multe dintre ele cu lacrimi în ochi. În fiecare moment, a fost clar că este conștient de destinul pe care îl așteaptă. Practic, în momentul de față, se află într-o situație similară cu cazul de acum câteva luni al Laurei Codruța Kovei. Demiterea sa de către Iohannis e doar o formalitate și niciodată nu a contat mai puțin faptul că în cei 36 de ani de carieră, Lazăr a avut doar calificative de ”foarte bine”.

„La sfârșitul anului trecut Inspecția Judiciară a efectuat un control: concluziile au fost pozitive. După mai puțin de un an, nemulțumit de concluziile IJ, domnul ministru înțelege să pună sub semnul întrebării competența. În acest an, evaluarea a fost efectuată de CSM, concluziile au fost pozitive. În condițiile în care atât controlul IJ  cât și controlul CSM sunt pozitive, concluziile la care a ajuns ministrul justiției este un demers de natură a destabiliza Ministerul Public”, a spus Lazăr.

Actualul Procuror General și-a continuat declarațiile cu câteva cuvinte referitoare la constituție și o referință la Dumnezeu. Declarațiile au fost făcute cu lacrimi în ochi, iar la final a refuzat să preia întrebări, pentru că se afla într-o stare morală deplorabilă. Ai fi fost absurd să crezi că setul de circumstanțe îi este indiferent.

„Cum să facă dosarele, dacă la fiecare câteva luni se destructurează o echipă de profesioniști care lucrează? După câteva luni e destructurată. Și această este o întâmplare, între ghilimele. Doresc să transmit un semnal ca oamenii să aibă încredere în procurori. Constituția e a noastră, a tuturor. Vom rămâne fideli spiritului Constituției, în sensul de a reprezenta drepturile și libertățile cetățenilor. Vă rog să scuzați starea emoțională, dar nu mi-e indiferent ce mi se întâmplă, mă simt într-un moment special al carierei mele și al României. Iar făclia o să aibă surpriza trecând de la vechea generație la noua generație. Vom transmite făclia independenței magistraților. Și așa să ne ajute Dumnezeu”, a spus Augustin Lazăr.