Reacția aiuritoare a lui Putin după ofensiva Ucrainei în război. Ce a declarat public liderul de la Kremlin, referitor la recenta contraofensivă a Ucrainei. Amintim că într-un contraatac rapid, forțele ucrainene susțin că au recucerit peste 8.000 de km pătrați (3.000 de mile pătrate) în șase zile, în regiunea de nord-est a Harkovului. Ce a spus Vladimir Putin despre asta.
Vladimir Putin a declarat că recenta contraofensivă a Ucrainei nu va schimba nicidecum planurile Rusiei, scrie BBc.com. Mai mult, Vladimir Putin a spus că nu se grăbește și că ofensiva din regiunea Donbas din Ucraina își va menține obiectivele. Liderul a mai menționat că Rusia nu și-a desfășurat până întreaga capacitate militară.
„Operațiunea noastră ofensivă în Donbas nu se oprește. Ei avansează – nu într-un ritm foarte rapid – dar treptat ocupă tot mai mult teritoriu”, a spus Vladimir Putin după un summit din Uzbekistan.
Regiunea industrială Donbas din estul Ucrainei reprezintă punctul central al invaziei Rusiei, despre care Vladimir Putin susține că ar fi necesară pentru a salva vorbitorii de limbă rusă de la genocid.
De altfel, părți din Donbas au fost ocupate de separatiști susținuți de ruși încă din 2014. Regiunea Harkov, unde a fost lansat recentul contraatac al Ucrainei, nu face parte din Donbas. Ieri, Vladimir Putin a amenințat cu un răspuns „mai serios” dacă atacurile ucrainene continuă.
„Vă reamintesc că armata rusă nu luptă în întregime… Doar armata profesionistă luptă”.
După pierderile recente ale Rusiei, unii comentatori pro-Kremlin au cerut mobilizarea mai multor forțe. Un videoclip recent, care pare să arate o încercare de a recruta condamnați la o companie militară privată, se sugerează că Rusia se luptă să găsească bărbați dornici să lupte. După invadarea Ucrainei în februarie, Vladimir Putin a pus forțele nucleare ale țării în alertă „specială”.
În prezent, Rusia ocupă aproximativ o cincime din Ucraina în total, incluzând o mare parte din provinciile Zaporizhzhia și Herson din sud, pe lângă Crimeea, pe care a confiscat-o în anul 2014 și pe care o consideră parte a Rusiei.
Recenta vizită la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai din Uzbekistan, acolo unde s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping, a evidențiat nevoia de a apropia legăturile cu țările asiatice. Însă chiar și acolo, liderii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la invazia din Ucraina.
„Timpul de astăzi nu este un timp pentru război”, i-a spus premierul indian Narendra Modi lui Vladimir Putin.
Este ziua 206 de război în Ucraina. Conform Kyiv Independent, forțele navale ucrainene au declarat că Rusia are până la șase nave de război în Marea Azov, precum și alte cinci portavioane cu rachete de croazieră în Marea Mediterană,