Expertul în Sănătate Publică, Răzvan Chercheș, atrage atenția asupra valului produs de Omicron, care va face ravagii în spitalele românești. În ciuda faptului că specialiștii au transmis în mod repetat că varianta Omicron nu este mai periculoasă decât Delta, sistemul sanitar românesc este deja compromis. O altă problemă cu care se vor confrunta oamenii după valul de îmbolnăviri este aceea a sechelelor, pe care le vor resimți pentru o perioadă lungă de timp.
În urmă cu puțin timp, profesorul de Sănătate publică, Răzvan Chercheș, a tras un mare semnal de alarmă privind riscul asociat cu valul cinci al pandemiei, generat de varianta Omicron. Potrivit acestuia, populația României este în mare parte nevaccinată, ceea ce va conduce la o explozie de infectări care va umple spitalele. Spre deosebire de țările din Vest, a căror populație este protejată datorită vaccinului, în România, situația va fi dramatică, tocmai din cauza lipsei de imunitate a persoanelor vulnerabile, care au șanse mai mari să dezvolte o formă mai gravă a bolii.
„Va fi un dezastru. Din nefericire, situaţia va fi mai dramatică decât a fost în situaţiile anterioare, pentru că nu avem luxul pe care-l au ţările din Vest care au procent mare din populaţie vaccinată şi în care, într-adevăr, creşte numărul cazuri, dar numărul de cazuri de persoane internate la ATI şi decese nu creşte la fel de mult.
Populaţia noastră este diferită. Avem un procent mare de populaţie nevaccinată sau care a trecut prin infecţie cu mult timp în urmă sau cu o tulpină semnificativ diferită faţă de tulpina aceasta şi nu este protejată”, a declarat profesorul, la Digi 24.
Tot luni seară, Răzvan Chercheș a scris pe pagina sa de Facebook că efectele asupra sistemului de sănptate ar putea fi devastatoare, în ciuda faptului că noua variantă ar fi mai puțin periculoasă decât tulpina Delta.
„Efectul tulpinii Omicron la nivel global … chiar dacă pare că are simptome mai uşoare decât Delta, la rata aceasta de creştere nu va conta şi efectul asupra sistemului de sănătate ar putea fi devastator”, a explicat profesorul.
Răzvan Chercheș atrage atenția cu privire la simptomele care apar după infecția cu Covid, acestea putând să dureze o lungă perioadă de timp după vindecarea oficială a bolii, numită și faza de endemie. Acesta a specificat că sistemul de sănătate va fi nevoit să aloce resurse suplimentare pentru tratarea acestor sechele care pot afecta puternic sănătatea oamenilor.
„Cele mai frecvente simptome sunt probleme de mobilitate (mişcare), probleme pulmonare şi afectarea sănătăţii mentale. Vom continua să ne confruntăm cu efectele infecţiei COVID încă mulţi ani după ce faza acută (de pandemie) va fi trecut (şi vom fi în faza de endemie).
Va fi nevoie de alocare de resurse suplimentare pentru servicii de sănătate pentru supravieţuitorii cu sindrom COVID lung (adică va trebui crescută alocarea bugetară pentru sănătate)”, a concluzionat Răzvan Chercheș.
Specialistul în Sănătate a subliniat faptul că informațiile oferite sunt rezultatul analizei a 57 de studii efectuate la peste 250.000 de pacienți care au trecut prin infecția cu Covid-19.