Război în Metrorex. De ce este acuzat ministrul Transporturilor

Război în Metrorex. De ce este acuzat ministrul Transporturilor
Scandal uriaș. Ministrul Transporturilor primește acuzații grave

Război total în Metrorex! Ministrul Transporturilor primește acuzații grave. Cătălin Drulă cere verificări aspre după ce au fost stabilite măririle salariilor anagajaților. Detalii din scandalul de ultimă oră.

Ministrul Transporturilor vs. Sindicatele de la Metrorex

Război total între ministrul Transporturilor și sindicatele de la Metrorex în urma căruia Cătălin Drulă a cerut verificări după măririle salariilor din plină criză. Angajații ar primi anul acesta cu 18% mai mult, deși traficul de călători e la un nivel nemaicunoscut până acum de companie din cauza crizei sanitare.

Drulă a trimis Corpul de Control al ministerului pentru o anchetă în dreptul măririlor în cadrul noului contract de muncă. Acesta susține că fondul de salarii s-a triplat la Metrorex în ultimii cinci ani. Toate aceste modificări s-au făcut cu ajutorul celor mai mulți bani din subvenția de la stat.

„În bugetul pe anul acesta Metrorex a cerut 1,1 miliarde de lei pentru subvenție, o șesime se duce la subvenționarea unei singure companii din București. Anul trecut, pe vreme de pandemie, în septembrie au renegociat contractul colectiv de muncă cu 18% creșteri salariale. (…) Bugetul de stat nu-și permite asta, eu chiar cred că oamenii din Metrorex au fost păcăliți de această conducere sindicală” , a povestit Cătălin Drulă la EuropaFm.

„Un șef de sindicat care se comportă că un șef de cartel”

Metrorex a avut o pierdere substanțială de venituri în cadrul pandemiei. Mai exact, de 120 de milioane de lei. Sursa de finanțare a creșterii în cauză este bugetul național din taxe și impozite.

Iar sursa de finanțare a acestor creșteri este bugetul național în care punem cu toții taxe și impozite. Cei de la CFR, de cinci ani, nu au primit aceste creșteri. Iar acești oameni fac un serviciu pentru România. Acolo există o republică Metrorex cu un șef de sindicat care se comportă că un șef de cartel.” a spus Drulă, făcând referire la Ion Rădoi, Președintele Sindicatului Metrorex.

Declarațiile USML

„Mulți dintre salariații de la metrou nu au Paște, nu au Crăciun și nici Revelion, astfel ca bucureștenii să beneficieze tot timpul de acest mijloc modern de transport în condiții de maximă siguranță. Activitatea de la metrou se desfășoară în condițiile în care nivelul maxim admisibil al noxelor este depășit de 8 ori. Deficitul de personal de la metrou este recunoscut atât de către conducerea executivă a Societății, cât și de reprezentanții MTI, fiind bine cunoscut faptul că s-au înregistrat un mare număr de pensionari, concomitent cu darea în exploatare a Magistralei 5 de metrou. De fapt în ultimii 5 – 6 ani s-au dat în exploatare 12 stații și 2 depouri de metrou, timp în care mulți dintre salariații Metrorex, încadrați în grupele 1 sau 2 de muncă și-au depus dosarele de pensionare”
USML