Război în Europa? Ce decizie fără precedent a luat o țară după conflictul din 2020

Posibil război între Grecia și Turcia

Posibil război între Grecia și Turcia? SUA și alți lideri occidentali sunt îngrijorați de un posibil conflict armat între cele două state membre NATO. Tensiunile din ultima vreme dintre Grecia și Turcia, pun în pericol întreaga zonă balcanică. Tensiunile în creștere implică în primul rând o dispută maritimă privind petrolul, gazul natural și alte resurse aflate în estul Mediteranei. Aceste tensiuni au adus din nou coșmarul la suprafață. Ministrul german de externe, Heiko Maas, a avertizat ambele guverne la sfârșitul lunii august 2020 împotriva unei escaladări militare ulterioare.

Posibil război între Grecia și Turcia

Posibil război între Grecia și Turcia? Aceasta este întrebarea care apare tot mai des. Inima Tratatului Atlanticului de Nord este articolul 5.

Articolul 5 proclamă că un atac asupra oricărui membru al Alianței va fi considerat un atac asupra tuturor. Presupunerea de bază este că ar exista apoi un răspuns colectiv pentru respingerea și pedepsirea agresorului.

Evident, această abordare nu ar funcționa dacă doi semnatari ai NATO ar intra în război unul împotriva celuilalt. Chiar să se stabilească care țară a fost agresorul și care victimă ar putea fi un demers destul de provocator

De-a lungul istoriei NATO, cel mai mare risc al unui conflict intra-alianță a fost întotdeauna unul care implică Grecia și Turcia. Deși ambele țări au aderat la NATO în 1952, apartenența reciprocă la acel parteneriat de securitate nu a șters secolele de animozitate dintre cele două populații.

Grecia și Turcia au ajuns aproape de un război în mai multe rânduri. Mai ales atunci când Turcia a invadat Ciprul grec în 1974. Turcia continuă și astăzi să ocupe aproape 40% din insulă și a expulzat ciprioții greci din acel teritoriu.

Au existat mai multe incidente mai mici, dar totuși îngrijorătoare, de-a lungul anilor. Printre alte probleme, avioanele militare turcești încalcă continuu spațiul aerian grecesc. Atena își trimite apoi avioanele de luptă pentru a intercepta și a provoca aeronavele turcești, și tot așa.

Până în prezent, nu au existat ciocniri armate între Grecia și Turcia. Dar jocuri similare  care implică Statele Unite și țări precum Rusia și China sunt extrem de nesăbuite, spun specialiștii. Tot ce ar fi nevoie este un calcul greșit al unui pilot grec sau turc pentru a declanșa o criză similară, sau mai rea, între Grecia și Turcia.

Întrebarea dacă este Posibil război între Grecia și Turcia devine un adevărat coșmar pentru Alianța NATO, mai ales acum când America trece printr-o schimbare politică și administrativă.

Se întoarce un vechi coșmar NATO

Episodul din Cipru sugerează care ar fi reacția Washingtonului la izbucnirea unui conflict armat dintre Grecia și Turcia. Sub îndrumarea secretarului de stat Henry Kissinger, Statele Unite au presat ambele țări să-și diminueze certurile, iar Kissinger a folosit pârghia maximă pentru ca ceilalți membri NATO să adopte aceeași poziție.

Cu toate acestea, poziția lui Kissinger a fost departe de a fi neutră. Chiar dacă Turcia fusese agresorul, Statele Unite s-au înclinat în curând în favoarea poziției Ankarei. Reacția Congresului american a obligat administrația lui Gerald Ford să pună în aplicare sancțiuni împotriva guvernului turc.

Casa Albă a reacționat pentru a dilua aceste măsuri cât mai repede posibil. Această abordare a continuat sub administrația lui Jimmy Carter și, la începutul anilor 1980, restricțiile erau efectiv discutabile. Pentru Washington, și astăzi, Turcia este un aliat mult mai important decât Grecia în ceea ce privesc considerațiile strategice.

”Există puține motive să credem că atitudinea SUA s-a schimbat, sau că este posibil un război între Grecia și Turcia.

Chiar dacă administrația Biden nu ar împărtăși admirația aparentă a lui Donald Trump pentru președintele autocratic al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, atât calculele de securitate, cât și cele economice ar împinge Washingtonul către această concluzie.”, spun analiștii.

Perspectiva unui posibil război greco-turc

Există însă o diferență importantă între criza din Cipru și o posibilă nouă confruntare între Grecia și Turcia. Puterile cheie ale NATO, mai ales Franța și Italia, nu sunt mulțumite de guvernarea din ce în ce mai nedemocratică a lui Erdogan. Nemulțumirea este și în raport cu comportamentul neobișnuit al guvernului turc, adesea pro-rus, în probleme de securitate.

În plus, Franța a contestat deschis revendicările teritoriale și de resurse ale Turciei în estul Mediteranei. La sfârșitul lunii august, navele de război și avioanele franceze s-au alăturat unui exercițiu militar comun cu Grecia și Cipru. Exercițiul era menit să transmită Turciei un mesaj clar de nemulțumire.

”Washingtonului îi va fi mult mai dificil astăzi să-și atragă aliații NATO să adopte o poziție pro turcă în cazul unei confruntări armate între Grecia și Turcia decât a făcut-o în 1974.”, spune analistul american, Ted Galen Carpenter

Simpla perspectivă a unui posibil război greco-turc subliniază unul dintre dezavantajele majore ale Statelor Unite de a fi liderul unei alianțe militare de aproape 30 de membri. America este automat încurcată în nemulțumirile și certurile fiecăruia dintre acești membri.

Și când doi membri se urăsc reciproc, situația respectivă poate crea nu doar o durere de cap, ci și un coșmar absolut pentru Statele Unite, mai spun analiștii geo-politici americani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI