Raționalizarea a început în Europa. Prima țară care limitează vânzarea unui aliment esențial

Raționalizarea a început în Europa. Prima țară care limitează vânzarea unui aliment esențial
A început raționalizarea în Europa. Decizia luată de o țară

A început raționalizarea în Europa! Avem prima țară care introduce rația pentru un aliment esențial. Unele supermarket-uri au limitat cantitatea unui anumit produs pe care clienții o pot pune în coș. Aprovizionarea sa este afectată de războiul din Ucraina. Unde se întâmplă acest lucru, despre ce articol este vorba și cât pot cumpăra cetățenii? Este vorba despre un produs care nu lipsește din casele tuturor.

A început raționalizarea: țara din Europa care introduce rația

Efectele invaziei Ucrainei se resimt. Autoritățile au anunțat deja prima țară din Europa care introduce rația în privința unui anumit produs.

Mai exact, unele supermarket-uri din Marea Britanie limitează cantitatea de ulei de gătit pe care clienții o pot cumpăra. Acest lucru se întâmplă după ce întreaga aprovizionare a fost afectată de război, scrie BBC.

Tesco permite astfel doar trei articole de client. De asemenea, lanțurile Waitrose şi Morrisons au limitat cumpărătorii la câte două articole. Cea mai mare cantitate de ulei de floarea-soarelui din Marea Britanie provine din Ucraina. Întreruperea exporturilor a dus la unele sincope și la o cerere crescută de alternative.

British Retail Consortium spune că restricţiile sunt o măsură temporară „pentru a asigura disponibilitatea pentru toată lumea”. Mai mult decât atât, uleiurile de măsline, de rapiță și de floare sunt incluse în limitele impuse de unele supermarket-uri în magazinele fizice, dar și în cele online.

Situația este monitorizată

Între timp, un purtător de cuvânt al Waitrose a declarat: „Monitorizăm îndeaproape situaţia şi lucrăm cu furnizorii noştri pentru a ne asigura că toţi clienţii continuă să aibă posibilitatea de a alege între uleiurile de gătit”.

Expertul în produse alimentare Ged Futter susține că toți cumpărătorii pot rămâne liniștiți pentru că există multe alternative atunci când vine vorba despre alimente gătite în ulei/baie de ulei.

„Suntem obişnuiţi cu o abundenţă de soiuri. Ceea ce s-ar putea să vedem este că acestea devin mai limitate”, spune el.

,,În câteva luni nu va mai fi niciun…”

El a avertizat că uleiul de floarea-soarelui ar putea fi curând indisponibil pe rafturi.

„Aceste limitări pot întârzia puţin lucrurile, dar în câteva luni nu va mai fi niciun ulei de floarea-soarelui disponibil pentru a fi cumpărat”, sugerează el.

Un purtător de cuvânt al Sainsbury’s a declarat: „Lucrăm îndeaproape cu furnizorii noştri pentru a ne asigura că clienţii continuă să aibă la dispoziţie uleiuri de gătit din care să aleagă, inclusiv ulei de măsline, ulei vegetal şi ulei de rapiţă”.

El a adăugat că „comercianţii cu amănuntul colaborează cu furnizorii pentru a accelera producţia de uleiuri de gătit alternative, pentru a minimiza impactul asupra consumatorilor”.