Răsturnare de situație: unde rămân deschise creșele și afterschool-urile din România

Răsturnare de situație: unde rămân deschise creșele și afterschool-urile din România
Unde rămân deschise creșele și afterschool-urile din România

În cadrul unei ședințe specială convocată luni seară la ora 19:00, Comitetul pentru Situații de Urgență București a luat decizia de a schimba situația anunțată anterior a creșelor și universităților.

Unde rămân deschise creșele și afterschool-urile în România

Așadar, creșele și afterschool-urile vor rămâne deschise. Însă pentru universități, se va lua o decizie miercuri, 21 octombrie. Potrivit purtătorului de cuvânt al prefecturii, decizia de a închide aceste instituții „a fost o eroare materială și s-a făcut o îndreptare” a acestei erori.

Mai exact, decizia de a închide instituțiile de învățământ preuniversitar se aplică doar instituțiilor de stat, nu și celor din domeniul privat.

Ce spun autoritățile despre închiderea creșelor și a afterschool-urilor

În jurul amiezii, premierul Ludovic Orban declara că afterschool-urile și creșele nu se vor închide, deoarece ”nu fac parte din activitățile care intră sub restricții atunci când este depășit indicele de 3 la mie”. Ulterior, prefectura Capitalei a anunțat că toate școlile din Capitală se vor închide, incluzând aici și afterschool-urile și grădinițele.

Mai pe seară, președintele României, Klaus Iohannis, a condamnat în cadrul unei conferințe de presă, atitudinea prefectului Bucureștiului la modul în care a reacționat la situația pandemică din Capitală, precizând că este ”inacceptabil” și că „nu trebuie să rămână fără urmări”.

”Este de neînțeles că, deși am văzut zilnic o creștere importantă a numărului de cazuri de infectare, și era evident că această tendință va continua, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat în termeni clari, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte” a spus președintele Klaus Johannis, potrivit Adevărul.ro.

Ludovic Orban, despre creșe și afterschool-uri

Creșele și instituțiile de tip after-school nu vor fi afectate de ultimele măsuri care vor intra în vigoare ca urmare a depășirii incidenței de 3 cazuri la mia de locuitori în București.

”Nu fac parte din activitățile care intra în restricții cele din creșe și afterschool-uri. Nu fac obiectul reglementării. Sigur că odată cu organizarea cursurilor online, afterschool-ul normal nu prea mai poate să funcționeze pentru că, dacă elevii dacă nu se duc la școală și participă online la procesul educațional, și afterschool-ul nu va mai putea funcționa.

Unde vor rămâne deschise creșele
Unde vor rămâne deschise creșele

Dar aftershool-ul și creșele nu sunt în cadrul reglementărilor. În cazul în care optează să funcționeze pot funcționa. Nu fac parte din activitățile care intră sub restricție atunci când este depășit indicele de 3 la mie”, a spus premierul Ludovic Orban.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI