De-a lungul timpului, în marile conflagrații , Elveția și-a respectat întotdeauna statutul de țară neutră și pare dispusă să adopte aceeași poziție și acum, în privința Rusiei. După ce țările occidentale au impus sancțiuni dure Federației Ruse, afaceriștilor ruși și în mod special lui Vladimir Putin, Elveția a decis să nu se alăture acestor state, însă va lua măsurile necesare pentru a evita să fie folosită ca bază pentru ocolirea sancțiunilor de către Moscova.
După anexarea Crimeei, în 2014, de către Rusia, Elveția nu s-a raliat, „din raţiuni de neutralitate”, celorlalte țări europene care au instituit sancțiuni Federației Ruse, a precizat preşedintele elveţian, Ignazio Cassis, joi, potrivit AFP.
Totuși, consiliul federal (guvernul) a adoptat o oronanță care nu îi va permite Rusiei să ocolească sancțiunile UE „via Elveția”. În plus, Țara Cantoanelor a conceput o listă de persoane și companii ruse cu care intermediarii financiari nu au voie să stabilească noi relații de afaceri, iar dacă deja există, acestea vor necesita autorizare.
Elveția a luat de asemenea măsuri pentru a împiedica ocolirea sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei pe piaţa financiară elveţiană. Astfel, unele operaţiuni vor trebui şi ele să fie autorizate.
Sancţiunile UE adoptate ieri (n.r. miercuri) trebuie să fie integrate în această ordonanţă sub formă de măsuri menite să împiedice ocolirea lor. Unele măsuri vor fi întărite, în special în domeniul financiar”, a adăugat președintele elvețoian.
Duminică, președintele Elvețian a menționat că este „foarte probabil” ca Elveția să înghețe activele rusești. O decizie în acest sens va fi luată luni, 28 februarie, când membrii Consiliului Federal se vor reuni și vor analiza recomandările departamentelor de finanțe și economie.
Este foarte probabil ca guvernul să decidă să facă acest lucru mâine, dar nu pot anticipa deciziile care nu au fost încă luate”, a precizat Cassis la postul de televiziune public elvețian.
Citește și: „Ce înseamnă când forţele nucleare ruseşti sunt în stare de alertă, ordinul dat de Vladimir Putin azi”
Între timp, Vladimir Putin nu dă niciun pas înapoi. Își continuă acțiunea militară în Ucraina, în ciuda negocierilor care urmează să aibă loc, între delegațiile celor două țări, la granița dintre Ucraina și Belarus, luni dimineață.
Totuși, planul lui Putin ar putea fi cu mult mai amplu. Potrivit unor înalți oficiali ai UE, pe lista liderului de la Kremlin s-ar afla Republica Moldova și Gerogia.
Ne temem că Rusia nu se opreşte cu Ucraina şi că influenţa Rusiei s-ar putea extinde asupra ţărilor vecine, Moldova şi Georgia, şi ar putea avea un impact asupra Balcanilor de Vest”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, în cadrul unei conferințe de presă.
În perioada următoare Josep Borrell, are plănuită o vizită în Republica Moldova.
Citește și: „Cei mai bogați ruși, mesaj de ultimă oră pentru Vladimir Putin, în plin război cu Ucraina”