Familia lui Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte prin spânzurare, în Malaezia, pentru trafic de droguri, este între disperare și resemnare din 2012. Tatăl și bunica tânărului și-au trimis toate speranțele către Kuala Lumpur. Clepsidra timpului se scurge agonizant de repede în cazul băiatului, iar autoritățile malaeziene nu știu de milă în cazul traficanților de droguri.
Pe 26 iunie 2012, Ionuț Gologan a fost prins pe Aeroportul Internațional Kuala Lumpur cu aproape 1,5 kilograme de metamfetamină, descoperită la verificarea bagajelor sale, fiind acuzat de trafic de droguri. Tânărul, pe atunci de 22 de ani, care lucra ca șofer cu jumătate de normă pentru o firmă de transport din Germania, a fost închis în Malaezia. În localitatea Telega, unde era născut, acesta era cunoscut mai degrabă ca un copil cuminte, crescut cu greu de bunică. Opinia generală este că Ionuț a fost racolat de un anturaj dubios și atras de mirajul banilor.
În timpul anilor petrecuți în închisoare, Ionuț Gologan a fost ajutat cu bani de persoane impresionate de povestea sa, cum ar fi Gigi Becali. Latifundiarul i-a dat tatălui lui Ionuț 3.000 de euro. Băiatul a spus, însă, că o parte dintre acești bani au fost folosiți de părinte în scopuri personale.
Între timp, mai multe delegații din România au purtat discuții cu autoritățile malaeziene pentru salvarea sa. Asta după ce pe 26 ianuarie 2016, Curtea Federală de Justiție a Malaeiei a confirmat pedeapsa capitală pentru Gologan printr-o decizie definitivă. Avocații românului au depus o cerere de grațiere la sultanul statului malaezian, care menționa că sentința nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluționată cererea de grațiere, demers care poate dura, informa atunci MAE român.
Pe de altă parte, autoritățile malaeziene au anunțat oficial în 2017 că au blocat administrativ execuțiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii. Un an mai târziu, Gologan scapă de pedeaspa capitală după ce guvernul malaezian a hotărât să abolească pedeapsa cu moartea.
„Guvernul este de acord cu abolirea pedepsei cu moartea. Sper că legea va fi modificată în curând”, a declarat Gobind Singh Deo, ministrul malaezian al comunicațiilor pentru France Press.
„Toate pedepsele cu moartea vor fi oprite. Definitiv. Din moment ce abolim toate pedepsele cu moartea, nu ar mai trebui dusă la capăt nicio execuție”, conform ministrului Legii din Malaysia.
Autoritățile malaeziene au cerut pentru român 20 de ani de închisoare și 10 lovituri de bici. În România, în tot acest timp, bunica lui Ionuț, ajunsă la 87 de ani, îl așteaptă să vină acasă: „Îl așteptăm acasă, nu ne ajută nimenea. Nu ne ajută nimeni. Pe omul bogat îl ajută toți, dar la omul sărac nici boii nu-i trag. Nu dăm detalii despre Ionuț. Să îl aducă să-l vedem. Eu l-am crescut”.