Răsturnare de situație după restricțiile date azi pentru persoanele nevaccinate: ‘Sunt neconstituționale’

Răsturnare de situație după restricțiile date azi pentru persoanele nevaccinate: ‘Sunt neconstituționale’
În ședința de astăzi a CNSU s-au aprobat noi măsuri, dar și excepții, mai ales în zonele unde rata este de 7 la mia de locuitori

Astăzi într-o ședință de urgență a CNSU s-au luat noi măsuri menite să restricționeze accesul persoanelor nevaccinate. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii ratei de incidență a cazurilor de infectări, și se vor aplica acolo unde rata este mai mare de 3 la mia de locuitori. Dar, conform fostului președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, aceste măsuri nu sunt constituționale și nu pot fi aprobate.

CNSU anunță măsuri discriminatorii. Curtea Constituțională s-a autosesizat

În ședința de astăzi a CNSU s-au aprobat noi măsuri, dar și excepții, mai ales în zonele unde rata este de 7 la mia de locuitori. Conform hotărârii de astăzi excepție de la măsurile instituite o fac persoanele vaccinate. Cu alte cuvinte acestea se vor putea deplasa pe timpul nopții fără restricții, dacă fac dovada certificatului verde impus de UE în toată Europa.

Imediat după publicarea hotărârii Curtea Constituțională s-a autosesizat. În același timp, Augustin Zegrean, fostul președinte al instituției, a declarat că măsurile sunt de ordin discrimnatoriu și că este necesară o nouă revizuire, dar și o lege pentru această situație.

„​Drepturile si libertățile fundamentale nu pot fi afectate decât prin lege. Scrie asta în Constituție, o spune și CEDO. În Constituție scrie clar: Guvernul prin hotărâre pune în aplicare legile.

Nu poți sări calul când vrei. Nu pot da o hotărâre de guvern cum vor ei. Ba pot, dar atunci nu mai este stat de drept.”, a declarat Augustin Zegrean.

Augustin Zegrean  acuză Guvernul că a încălcat Constituția

În aceeași intervenție publică, fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a mai făcut afirmații cu caracter dur la adresa guvernului, spunând că s-a încălcat flagrant Constituția România, în speță articolul 53 din Constituția României, care stipulează:

„(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.”

Augustin Zegrean acuză dur actuala guvernare, declarând că au dat dovadă de „o lipsă totală de fermitate”. „Se bat câmpii din toate părțile, lumea nu mai crede nimic. Am compromis tot. Sunt în afara Constituției. Nu au lege deasupra.”, a mai spus Augustin Zegrean.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI