Răsturnare de situație cu Ucraina în NATO. SUA a făcut anunțul șoc
În timp ce de la Moscova, purtătorul de cuvânt al lui Putin declară că există un iminent război între NATO și Rusia, Secretarul de stat Anthony Blinken anunță o răsturnare de situație cu Ucraina în NATO, inclusiv creșterea sprijinului SUA în efortul ucrainean de război.
Anthony Blinken anunță o răsturnare de situație cu Ucraina în NATO
Pe 4 aprilie s-au împinit 75 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, iar evenimentul avea să fie punctat prin discursurile celor mai importanți lideri ai NATO, printre care și Secretarul de stat american, Anthony Blinken.
În prezent, Alianța NATO are 32 de membri, prin acceptarea Finlandei și a Suediei, iar în opinia lui Blinken „Alianța a continuat să se adapteze, să facă față provocărilor, să facă față amenințărilor pe măsură ce acestea au apărut”.
„Am discutat despre rezultate concrete pentru viitorul Summit de la Washington din iulie, inclusiv despre creșterea sprijinului nostru pentru Ucraina, consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO, în special prin stimularea bazelor noastre industriale de apărare de pe ambele părți ale Atlanticului, și aprofundarea cooperării cu partenerii, inclusiv din zona Indo-Pacific.
De asemenea, am organizat cel de-al doilea Consiliu NATO-Ucraina. Am reafirmat că viitorul Ucrainei este în NATO. Obiectivul nostru este acum de a crea o punte către aderarea deplină a Ucrainei, oferind sprijin suplimentar și o cooperare sporită, pe măsură ce Ucraina realizează reformele necesare pentru a adera la Alianță.”, a declarat Anthony Blinken la evenimentul de ieri de la Bruxelles.
Rusia amenință din nou cu un conflict direct cu NATO
Recentele declarații venite de la Bruxelles, precum și cele ale președintelui francez, îl determinau pe Vladimir Putin să readucă în discuție poziția Rusie în raport cu mișcările NATO, mai ales cele despre care vorbea ieri Secretarul de stat american.
„De fapt, relațiile au alunecat acum până la nivelul de confruntare directă. NATO a fost deja implicată în conflictul din jurul Ucrainei (și) continuă să se îndrepte spre granițele noastre și să își extindă infrastructura militară spre granițele noastre”, declara purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
În acest context, purtătorul de cuvânt al Kremlinului reitera ideea că relațiile dintre Rusia și NATO sunt „la nivelul de confruntare directă”.
Noi ajutoare militare pentru Ucraina, din SUA
Miercuri, cel mai înalt diplomat american a purtat discuții cu secretarul general, Jens Stoltenberg, cu privire la modul în care poate fi consolidat sprijinul militar pe termen lung al alianței pentru Ucraina, iar miniștrii de externe ai NATO s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta o propunere de creare a unui fond pe cinci ani, în valoare totală de aproximativ 108 miliarde de dolari, pentru a sprijini armata ucraineană, la ultima adunarea Parlamentară NATO.
Conform presei de peste ocean, președintele Joe Biden a făcut apel la Camera Reprezentanților a SUA, condusă de republicani, să aprobe pachetul de ajutor militar și financiar, republicanii amânând luni de zile luarea unor măsuri în acest sens, dând prioritate problemelor interne.
Planul, prezentat de Secretarul general NATO, include implicarea mai directă a NATO în coordonarea asistenței militare oferite de țările membre, un rol care a fost îndeplinit de o coaliție condusă de SUA, formată din peste 50 de țări, iar o decizie finală cu privire la această propunere ar urma să fie luată abia la summitul NATO din iulie, necesitând un consens între cei 32 de membri ai săi.