Administrația SUA a reacționat rapid la declarațiile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în legătură cu ceea ce el consideră „lipsa de hotărâre” și „slăbiciunea” a Alianței Nord-Atlantice (NATO) în privința aderării Ucrainei la NATO. Răspunsul SUA către Volodimir Zelenski a venit imediat după summitul de la Vilnius, adminstrația americană încercând să explice motivele pentru care nu poate susține dorința Ucrainei cu privire la protecția oficială pe care o dorește din partea NATO.
John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat că, în prezent, Ucraina se află într-un război, astfel că, orice demers care ar conduce către apartenența sa la NATO ar putea declanșa un conflict al Alianței nord-atlantice direct cu Rusia. Oficialul SUA a explicat că aderarea la NATO necesită o perspectivă realistă asupra situației, dar și o evaluare atentă a consecințelor.
„Ucraina este în război în acest moment. Deci, apartenenţa la NATO în viitorul apropiat este puţin probabilă, deoarece ar plasa NATO în război cu Rusia”, a declarat John Kirby, conform postului de televiziune CNN şi publicaţiei The Hill.
Președintele SUA, Joseph Biden, a atras atenția anterior că nu va exista unanimitatea în cadrul NATO în ceea ce privește integrarea Ucrainei la NATO, această acțiune fiind improbabilă în viitorul apropiat. El a argumentat că NATO are angajamentul de a apăra teritoriul aliat, dar integrarea Ucrainei ar putea implica toți membrii alianței într-un conflict cu Rusia.
Biden a adăugat că este necesară o abordare rațională pentru ca Ucraina să se califice pentru aderarea la NATO, iar aceasta ar trebui să facă eforturi în privința respectării tuturor reformelor politice și a statului de drept.
„Noi avem angajamentul de a apăra fiecare centimetru pătrat de teritoriu NATO. Este un angajament asumat, indiferent de situaţie. Iar, dacă războiul continuă, atunci am fi cu toţii în război cu Rusia. Cred că trebuie să stabilim un parcurs raţional pentru ca Ucraina să se califice să devină membră a NATO”, a argumentat Biden, poziție adoptată și de țări precum Polonia și Germania.
John Kirby a subliniat că, înainte de a deveni membră NATO, Ucraina trebuie să implementeze o serie de reforme, inclusiv îmbunătățirea guvernării și a statului de drept. El a recunoscut că aplicarea acestor reforme în timpul unui război reprezintă o provocare, însă, din păcate, acești pași nu pot lipsi.
”Sunt o serie de reforme pe care Ucraina trebuie să le aplice, bună-guvernare, stat de drept, reforme politice. Noi înţelegem că este dificil să fie aplicate aceste reforme în timpul unui război”, a subliniat Kirby.
Președintele Zelenski și-a exprimat dezamăgirea sa față de ceea ce percepe ca o lipsă de voință din partea NATO de a invita Ucraina să adere la alianță. În cadrul summitului de la Vilnius, el a avut o atitudine acidă, exprimând dezamăgire față de lipsa de dorință a statelor aliate de a face din Ucraina un membru al NATO.
Aceste declarații evidențiază pozițiile diferite ale Ucrainei și SUA în ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO. În timp ce Ucraina manifestă dorința de a se alătura alianței pentru a obține securitate și sprijin internațional, SUA subliniază necesitatea implementării reformelor și evaluarea atentă a riscurilor implicate într-un posibil conflict cu Rusia.
„Se pare că nu există deloc voinţa de a adresa Ucrainei invitaţia de a adera la NATO sau de a o face membră a Alianţei”, a afirmat Zelenski.
Reamintim că, poziția categorică a SUA, dar și a altor state membre NATO privind imposibilitatea aderării Ucrainei vine ca răspuns la avertismentele Administraţiei de la Moscova. Astfel, Rusia a transmis amenințări la adresa Alianţei Nord-Atlantice privind efectele „negative” cauzate de reacţia „fermă” a țării, dacă se va susține aderarea Ucrainei la NATO.