Odată cu începerea campaniei de vaccinare anti-covid multă lume a început să spere că vom scăpa de masca de protecție. Din nefericire această situație de fapt nu va trece atât de repede, precum s-a crezut. Reprezentatul OMS, profesorul Alexandru Rafila, este unul din cei care nu crede că vom scăpa repede de purtatul măștii.
Deși ritmul vaccinărilor în România nu este unul rapid, România este pe locul 8, la nivel mondial, la numărul de pesoane vaccinate. Odată cu începerea vaccinării multă lume și-a pus speranța în trecerea la o viață, cât de cât normală. Prin normal înțelegem și scoaterea obligativității de a mai purta masca de protecție. Noile vaccinuri ne vor ajuta, probabil, să nu ne îmbolnăvim de Covid.
Noile vaccinuri Covid-19 de la Pfizer și Moderna par a fi remarcabil de bune în prevenirea bolilor grave. Dar nu este clar cât de bine vor împiedica răspândirea coronavirusului. Asta pentru că studiile Pfizer și Moderna au urmărit doar câte persoane vaccinate s-au îmbolnăvit de Covid-19.
Acest lucru lasă deschisă posibilitatea ca unele persoane vaccinate să se infecteze fără a dezvolta simptome și ar putea transmite apoi virusul, mai ales dacă intră în contact strâns cu alții sau nu mai poartă măști.
Dacă persoanele vaccinate sunt răspânditoare tăcute ale virusului, acestea pot păstra circulația în comunitățile lor, punând persoanele nevaccinate în pericol. În majoritatea infecțiilor respiratorii, inclusiv a noului coronavirus, nasul este principalul port de intrare.
Virusul se înmulțește rapid acolo, scuturând sistemul imunitar pentru a produce un tip de anticorpi specifici mucoasei, țesutului umed care acoperă nasul, gura, plămânii și stomacul.
Dacă aceeași persoană este expusă la virus a doua oară, acei anticorpi, precum și celulele imune care își amintesc virusul, opresc rapid virusul în nas înainte ca acesta să aibă șansa de a se apuca în altă parte a corpului.
Vaccinurile împotriva coronavirusului, în schimb, sunt injectate adânc în mușchi și stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi. Aceasta pare a fi suficientă protecție pentru a împiedica persoana vaccinată să se îmbolnăvească.
Asta înseamnă, conform celor prezentate mai sus, că masca de protecție, în acest scenariu, este încă necesară. Profesorul Alexandru Rafila a făcut exact aceste afirmații, recent, într-o intervenție televizată, declarând:
”Renunţarea la mască va fi o decizie tehnică, până la urmă. Adică renunţarea la mască se va baza pe studii ştiinţifice realizate de organisme internaţionale. De exemplu Centrul European de Control al Bolilor. Va exista o poziţie din partea Uniunii Europene care să ţină cont de acoperirea vaccinală din fiecare stat membru şi de situaţia de la nivelul UE.
Eu nu pot să dau un termen când se va renunţa la mască, dar dacă acest obiectiv, al unei acoperiri vaccinale de 70%, va fi realizat, cu siguranţă utilizarea măştii va intra în discuţia specialiştilor şi vor exista recomandări care, în funcţie de fiecare stat, vor fi adoptate”, a declarat Alexandru Rafila luni, într-o conferinţă de presă.