Raed Arafat și Nelu Tătaru, acuzați de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals în perioada pandemiei

Raed Arafat și Nelu Tătaru, acuzați de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals în perioada pandemiei
Anul trecut, în plină criză, Raed Arafat și Nelu Tătaru erau principalii decidenți în gestionarea Pandemiei.

Anul trecut, în plină criză, Raed Arafat și Nelu Tătaru erau principalii decidenți în gestionarea Pandemiei. Au existat multe nereguli la Ministerul Sănătății. Nereguli au fost și la IGSU, instituție aflată sub conducerea lui Raed Arafat. Astăzi au ieșit la iveală aceste nereguli, procurorii DNA întrând pe fir.

Raed Arafat și Nelu Tătaru reclamați la Curtea de Conturi

Anul 2020 a fost un an greu pentru toată lumea. Principalii decidenți ai situației de criză au fost Raed Arafat și Nelu Tătaru. Primul din postura de director al IGSU, cel de-al doilea ca Ministru al Sănătății. Au fost multe situații în care presa a relatat despre neregulile din cele două instituții, dar nimeni nu a reacționat. Cei doi și-au continuat treaba, chiar dacă multe din deciziile luate de cei doi oficiali au fost catalogate, de presă, ca abuzuri în serviciu.

După o perioadă de acalmie, conform unor surse, s-au făcut mai multe reclamații către Curtea de Conturi. Reclamațiile vizau achizițiile făcute de Raed Arafat și Nelu Tătaru în cadrul celor două instituții. După un control amănunțit, raportul a scos la iveală abuzul în servici făcut de Raed Arafat și Nelu Tătaru. Pasul următor a fost sesizarea procurorilor DNA care s-ar putea să demareze, la rândul lor, o nouă anchetă.

Curtea de Conturi anunță un prejudiciu de 18 milioane de lei

Cei doi oficiali sunt puși acum în fața unor acuzații grave de abuz în serviciu și uz de fals. Curtea de Conturi a denumit raportul ”Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență”. În acest raport vorbește de prejudicii majore făcute în perioada de pandemie.

Conform raportului, la Ministerul Sănătății s-a descoperit un prejudiciu total în valoare de 3 milioane de lei, privind achizțiile făcute în 2020. De cealaltă parte, la IGSU, raportul vorbește de două sume. Sumele, una în valoare de 4 milioane de lei, și a doua în valoare de 11 milioane de lei, se referă la abuzul în serviciu, conform Antena 3.

În urma raportului emis se mai fac referiri și la compania de stat, Compania Națională Unifarm SA. Compania a adus un prejudiciu de, aproximativ, 320 de milioane de lei, în perioada 4-6 august 2020. La aceste daune se mai adaugă cele descoperite la Ministerul Sănătății. Procurorii DNA s-au sesizat în aceste două cauze. Conform procedurii, se vor demara anchete împotriva celor două instituții. Deocamdată nu au fost date publicității informații cu privire la ancheta DNA.