În ciuda amenințării valului patru al pandemiei, România nu a reușit să atingă cifra de cinci milioane de cetățeni vaccinați complet, deși acest obiectiv era stabilit pentru luna iunie. Din păcate, multe persoane își exprimă reticența față de efectele adverse ale serului anti-Covid-19, în timp ce dozele existente în România expiră sau sunt trimise către țările vecine. Raed Arafat a explicat recent de ce campania de vaccinare dă semne de eșec.
Încă de la începutul campaniei de vacinare, autoritățile din România, alături de coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, dar și de alți medici infecționisti au transmis mesaje de informare și de conștientizare cu privire la beneficiile vaccinării ant-Covid-19, în special pentru categoriile cu risc crescut.
Chiar dacă o parte dintre persoanele vulnerabile l-au făcut, România se află pe ultimele locuri în ceea ce privește numărul persoanelor vaccinate, la care se alătură și Bulgaria. Așa cum reprezentanții din Sănătate transmit neîncetat, fără o vaccinare de 60-70% din populație, un posibil val patru va pune din nou va lovi agresiv șara noastră și va pune presiune pe sistemul medical, existând riscul creșterii mortalității în rândul persoanelor vulnerabile.
Șeful DSU, Raed Arafat a explicat un motiv puternic pentru care campania de vaccinare a mers foarte greu, neatingând numărul de persoane vaccinate care ar fi asigurat o imunitate colectivă puternică. Potrivit acestuia, influencerii au avut un mar eimpact negativ, oferind în spațiul public multă dezinformare cu privire la efectele negative ale vaccinului.
„Suntem două țări care au procente mai mici de vaccinare. Noi și Bulgaria. Acum sunt multe cauze pentru care populația nu a venit la vaccinare în numărul care era așteptat.(…).
Sunt foarte muți factori care duc la comportamentul populațional, inclusiv ce transmit unii, ce transmit alții, influencerii, persoanele care vorbesc toată ziua, seara și dimineața împotriva vaccinului, care vin cu fake news-uri și le răspândesc.
Sunt oameni care sunt influențați de acest lucru. Rolul nostru e să încercăm cât mai mult să le explicăm care e beneficiul pentru ei și realitatea științifică”, a explicat acesta, în cadrul unei conferințe de presă.
Raed Arafat a insistat asupra faptului că nu este responsabilitatea premierului României de a convinge oamenii să se vaccineze, ci mai degrabă, aceștia ar trebui să ia decizia în raport cu evenimentele tensionate care se întâmplă în jurul lor.
Medicul revine cu un apel către cetățeni, recomandându-le să se informeze din surse sigure, care să constituie o bază solidă pentru deciziile lor viitoare.
„Nu premierul mă convinge să mă vaccinez, ci tot ce se întâmplă în jurul meu. Da, explicațiile din jurul meu mă convingeau să mă vaccinez. Depinde cum știu să mă vaccinez. Eu știu să caut informațiile din sursele credibile.
Până la urmă domnul premier, colegii noștri, venim cu anumite date. Omul de rând poate vedea în jurul lui. Datele trebuie să fie din surse credibile: surse credibile, cu dovezi la ce spun… E foarte ușor să pui o informație pe un site”, a transmis, miercuri, Raed Arafat.