Raed Arafat a explicat în cursul serii de duminică despre noile măsuri care se vor intra în vigoare începând de astăzi. Șeful DSU a menționat în mod special despre interdicția de a circula noaptea și despre categoria de persoane care a influențat această decizie.
Raed Arafat a vorbit în exclusivitate pentru Antena3 despre riscurile de infectare cu COVID-19 în timpul nopții. Potrivit unor analize amănunțite, în timpul nopții aveau loc petreceri în cadrul cărora nu se respectau măsurile de prevenție.
Ca și în cazul României, state precum Franța, Spania, Italia au luat măsuri drastice privind circulația pe străzi după ora 21:00.
Secretarul de stat în MAI a explicat că acest trend al petrecerilor are loc în special în weekend, în apartamente, însă tinerii ies și pe stradă, dar și în parcuri, ceea ce crește riscul răspândirii comunitare a virusului.
„Logica ei este țintită către un grup de persoane care hai să zicem că nu întotdeauna au respectat regulile, o parte, să zicem, fără să generalizăm.
Și acesta este grupul de tineri care în cursul nopții, mai ales în weekenduri au mers totuși la petreceri, chiar și în apartamente, în parcuri, pe stradă, în grupuri mari, mai ales, cum am zis, în perioada weekendului.
Sunt țări care au observat acest lucru și vedeți că nu suntem singurii care am luat această măsură. Franța are această măsură, mult mai devreme, la ora 21.00 până la ora 6.00. Pentru că noaptea au loc aceste activități, care de regulă se fac fără mască.
În Spania, chiar dacă sunt închise cluburile acolo au observat acest fenomen că tinerii iau berea și merg în vizită.
Și nu doar într-un apartament, ci de la unul la altul. Și atunci una dintre măsurile care considerăm că are un impact economic minor, dar în același timp are un impact de prevenire mare este aceasta”, a spus Raed Arafat, în emisiunea „Punctul de întâlnire”, moderată de Radu Tudor, potrivit antena3.ro.
Șeful DSU a confirmat vineri că închiderea piețelor închise poate genera mai mult trafic în supermarketuri și alte magazine, însă aceste spații sunt mai bine controlate decât piețele, cetățenii fiind astfel mai bine protejați.
„Este posibil să apară în anumite zone, numai că în supermarketuri sunt mult mai controlate situaţiile de intrare, mască, temperatură, schimbul între oameni, modul în care se cumpără, plata, care este cu cardul. (…)
Este posibil să producă o anumită creştere a numărului persoanelor care merg în zona supermarketurilor sau a celorlalte magazine, e posibil, dar acolo lucrurile sunt mai bine controlate”, a adăugat Raed Arafat, potrivit Digi24.