România a intrat oficial în valul cinci al pandemiei, astfel că pericolul îi pândește deja pe români. Recent, Raed Arafat a explicat problema cea mai mare a acestei perioade, în condițiile în care noua tulpină se răspândește cu rapiditate, motiv pentru care, în multe țări, spitalele au rămas fără medici sănătoși care să trateze pacienții. Astfel, șeful DSU preconizează că și spitalele din România ar putea să se confrunte cu un val puternic de îmbolnăviri în rândul medicilor.
Șeful DSU avertizează cu privire la impactul negativ pe care valul cinci, generat de tulpina Omicron, îl va avea asupra populației și a medicilor. Medicul a explicat că, deși este mai blândă decât tulpinile anterioare, Omicron poate să afecteze anumite categorii de oameni, astfel încât, aceștia să dezvolte forme grave ale bolii și să ajungă la ATI.
„Din păcate, valul 5 se caracterizează printr-un număr mare de cazuri. Vedem în lume cifre foarte mari, chiar și peste 200.000 de cazuri pe zi. Impactul valului 5 la noi e pe două paliere: e posibil un impact serios pe sistemul medical, din cauza numărului mare de pacienți, chiar dacă o parte vor fi cu simptomatologie ușoară. Vor fi și cazuri grave, cu impact pe ATI”, a afirmat Raed Arafat, luni seară, la B1TV.
Un al doilea mare risc prezentat de Raed Arafat este acela ca un număr mare de medici să se infecteze, fiind nevoie să plece în izolare. În această situație, secțiile ar rămâne fără cadre medicale care să trateze pacienții. Acesta a dat exemplul Canadei și al altor țări, care din cauza numărului prea mare de angajați infectați, a fost nevoie ca o parte dintre aceștia să revină la muncă infectat.
„Problema a doua a acestui val este problema resursei umane care se îmbolnăveşte în masă şi ajunge la izolare. Canada nu degeaba a chemat medicii pozitivi înapoi, la lucru, pentru că, atunci când ţi se îmbolnăvesc zece medici, asistenţi într-o secţie, secţia asta devine inoperabilă, adică nu mai ai oameni în ea. (…)
Noi astăzi am avut în unele sectoare, câte cinci de aici, cinci de acolo, care au plecat în izolare. Dacă creşte numărul foarte mult, presiunea va fi pe întregul sector: va fi pe medicii de familie, va fi pe ambulatoriu (…) toate astea e un risc să ajungă să fie colmatate la diferite momente”, a concluzionat medicul.
Aceleași previziuni sumbre cu privire la valul cinci al pandemiei le-a împărtășit și dr. Beatrice Mahler, manager al Institutului Marius Nasta, care a transmis un mare semnal de alarmă cu privire la efectele nedorite ale tulpinii Omicron asupra personalului din sectoarele esențiale.