Șeful DSU, Raed Arafat, se arată extrem de revoltat vizavi de iresponsabilitatea mai multor cetățeni cu privire la sănătatea publică. Acesta consideră că fiecare trebuie să ia deciziile pe cont propriu, dar fără a-i pune în pericol pe cei din jur.
Raed Arafat a vorbit în cursul zilei de ieri despre criza din sistemul sanitar, susținând că există o presiune extrem de mare în rândul cadrelor medicale, din cauza exploziei numărului de cazuri. Medicul susține că ne putem aștepta la „medicina de dezastru”, atunci când medicii vor fi obligați să facă triajul și să aleagă pe cine să salveze și pe cine să lase să moară.
“Singura problemă majoră a acestei pandemii este impactul pe care îl are asupra sistemului sanitar, presiunea pe care o creștere mare de cazuri pe termen scurt o poate pune pe secțiile de terapie intensivă, când se poate ajunge în situația în care medicii vor fi nevoiți să aleagă între pacienții pe care îi salvează. „Asta ne sperie cel mai mult (…) Aici intervine triajul. Sună cinic, dar asta este medicina de dezastru, când nu sunt resurse”, a punctat Raed Arafat.
Secretarul de stat în MAI vorbește despre o perioadă extrem de grea pe care țara noastră o traversează, subliniind că pentru a trece cu bine peste această pandemie este nevoie de multă înțelepciune, implicare și responsabilitate din partea tuturor.
Raed Arafat a dezvăluit că pentru moment, situația este ținută sub control, însă lucrurile s-ar înrăutăți considerabil dacă pronosticul specialiștilor s-ar adeveri, iar numărul îmbolnăvirilor s-ar dubla.
În aceste condiții, soarta pacienților cu alte probleme de sănătate ar fi pusă și ea în pericol, deoarece s-ar ajunge din nou la o amânare a intervențiilor necesare pentru alte probleme de sănătate.
Medicul a atras atenția asupra persoanelor care promovează libertatea, înaintea sănătății, dând exemplul unui cetățean care a strigat în Piața Victoriei că “libertatea este mai presus decât viața”.
„ Da, când e vorba de viața ta și de libertatea ta poți să decizi acest lucru și să spui că libertatea e mai presus decât viața, dar acest lucru nu te califică să spui asta în numele meu sau al dvs sau al altuia. Aici vorbim de niște reguli de bază, reguli simple, dacă cineva nu vrea să respecte aceste reguli și sunt destui, riscul este că impactul lor va fi asupra vieții celorlalți. (…)
Mă întorc la domnul care urla că libertatea lui este mai presus decât viața. Nu cred că acest lucru o să poată să-l spună în fața familiilor și pacienților care vor ajunge în această situație, nici în fața medicilor care se vor confrunta cu această situație (de a alege pe cine salvează – n.r.). Este un lucru extrem de grav să manipulezi și să te joci cu această situație”, a concluzionat Raed Arafat.