Raed Arafat, ordin de ultimă oră pentru toate spitalele. Ce se întâmplă în aceste momente

Raed Arafat, ordin de ultimă oră pentru toate spitalele. Ce se întâmplă în aceste momente
Anunțul lui Raed Arafat pentru toate spitalele

Luni, Raed Arafat a emis ordinul care cere tuturor spitalelor și Unităților de Primiri Urgențe din  România să nu mai refuze aducerea la spitale a pacienților suspecți de coronavirus, dar și a celorlalți pacienți, ”indiferent de situația locurilor disponibile în spitale”.

Ce se întâmplă acum. Anunțul lui Raed Arafat pentru toate spitalele din România

Luni, la Ministerul de Interne, a avut loc o ședință, în cadrul căreia au fost chemați câțiva responsabili ai Sănătății.  SMURD și Serviciile de Ambulanță, în special cele din Capitală, au reclamat faptul că, “Avem mașinile pline cu oameni și spitalele au început să spună către dispecerate: Ocoliți-ne, nu putem să vă primim acum, nu avem locuri disponibile”, potrivit unui specialist familiar cu discuția de la MAI, scrie Libertatea.ro.

“E un obicei mai vechi, care însă acum a devenit destul de frecvent. Dacă te primește în curte cu ambulanța și ajungi la UPU, atunci bolnavul rămâne în spital, până când poate fi externat sau transferat. Dar dacă spitalul îți spune din timp că nu are loc, atunci ești obligat să-l duci în altă parte”, a explicat un medic de la un spital de urgență, pentru sursa citată.

Ce se întâmplă în spitale în acest moment
Ce se întâmplă în spitale în acest moment. Ordinul lui Raed Arafat

La sfârșitul ședinței, Raed Arafat a hotărât să ordone spitalelor să nu mai refuze pacienții, chiar și în cazul supraaglomerării.

”Începând cu data prezentului ordin, toate Unitățile de Primiri a Urgențelor (UPU)/UPU-SMURD Compartimentele de Primiri a Urgențelor (CPU) au obligația de a prelua toți pacienții aduși de către ambulanțele aparținând serviciilor de ambulanță publice sau SMURD, indiferent de situația locurilor disponibile în secțiile spitalelor de care aparțin”, se arată în Ordinul 4649281 din 02.11.2020.

”Unitățile sanitare nu au dreptul de a bloca accesul ambulanțelor la UPU sau camera de gardă”

Pentru a preveni tactica de a bloca efectiv accesul ambulanțelor în spitale, șeful DSU a atras atenția că “Unitățile sanitare nu au dreptul să restricționeze accesul ambulanțelor la structurile de primiri urgențe sau camera de gardă”.

De asemenea, Raed Arafat cere propriilor oameni, de la UPU, și ca pacienții să fie evaluați mai rapid, pentru ca echipajele care au adus pacienții să poată pleca în cel mult o oră, ca să revină în circuitul apelurilor 112.

Potrivit Ordinului, Raed Arafat face referire și la bolnavii non-COVID, spunând dispeceratelor că au obligația de a distribui bolnavii de urgențe “către cel mai apropiat spital competent”, de asemenea “indiferent de situația locurilor disponibile”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI