Șeful DSU, Raed Arafat a abordat în cursul zilei de marți mai multe probleme legate de pandemia de COVID-19. Printre acestea s-a numărat și modul în care românii vor alege să petreacă sărbătorile de iarnă. În ciuda tuturor restricțiilor impuse de autorități, Raed Arafat avertizează asupra pericolelor care pândesc fiecare casă.
Raed Arafat a reamintit și a subliniat faptul că cel puțin în acest an, cetățenii nu vor petrece sărbătorile de iarnă așa cum au făcut-o anul trecut sau în anii precedenți. Acesta a amintit că în sezonul rece, virusul acționează fără milă, iar efectele devastatoare le-am putea trăi în lunile ianuarie-februarie.
Secretarul de stat în MAI trage un semnal de alarmă cu privire la decizia românilor de a sărbători sărbătorile alături de prieteni, acest obicei putând fi extrem de periculos pentru toată lumea, mai ales că pandemia se află în plină forță de val doi.
„Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019. Limitele generale le ştim deja: masca cred că va fi şi atunci, distanţarea va fi şi atunci, limitele la activităţile în spaţii închise vor fi şi atunci, cel mai probabil.
Dacă vor fi alte măsuri, asta nu am cum să prezic de acum, dar important e să sesizăm cu toţii că nu avem să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019. (…) Vom fi în mijlocul pandemiei valul 2, să zicem şi vom şi fi şi cu risc că dacă nu respectăm regulile să ne trezim cu o creştere în ianuarie februarie.
Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a afirmat Raed Arafat, marţi seară, la Digi 24. .
Raed Arafat a vorbit despre riscul care există într-o familie care se deplasează în medii diferite, dar totodată a menționat că acest risc este mult mai mare dacă intri în contact și cu alte familii. Acesta a mai avertizat românii că fiecare decizie de a petrece sărbătorile trebuie să fie una responsabilă, scopul fiind protejarea personală, cât și a semenilor.
Întrebat dacă Crăciunul se va face în familie, Arafat a explicat riscurile reprezentate de acest eveniment.
„În familie înseamnă între oamenii care stau în aceeaşi casă. În familie lărgită, înseamnă să vină şi alţii la tine, ţi-ai asumat imediat un risc. Nu putem intra în casele oamenilor să spunem ce să facă. Asta e pe răspunderea lor.
Dacă tu vrei să sărbătoreşti cu încă două, trei familii ţi-ai crescut riscul mult de a te infecta şi de a lua virusul de undeva, că nu bănuiesc că o să stai în noaptea de Crăciun cu mască.
Modul cum îţi organizezi masa de Crăciun, dacă aduci mai multă lume care stă în alte zone riscul de transmitere e mult mai mare şi vulnerabilitatea e mai mare. În final, fiecare calculează riscul pe care vrea să şi-l asume”, a dezvăluit acesta potrivit Digi24.