Raed Arafat: “Nu se ştie dacă acest val este ultimul”. Ce s-ar putea întâmpla în noiembrie în România
În plin val patru al pandemiei, care afectează serios România, Secretarul de Stat vine cu vești nu tocmai bune. Deși cu toții așteptăm cu nerăbdare ca viața să revină la o normalitate, viitorul este deocamdată incert. Raed Arafat susține că nu se cunoaște dacă acest val este ultimul. Oficialul român a vorbit despre ceea ce s-ar putea întâmpla începând din luna noiembrie a acestui an.
Raed Arafat, despre ce se întâmplă din luna noiembrie
Secretarul de Stat, Raed Arafat a discutat recent despre subiectul valului patru al pandemiei, în contextul în care România este afectată major de noile infectări. Liderul Departamentului pentru Situații de Urgență a afirmat că există o mare posibilitate ca numărul de îmbolnăviri de Covid-19 să se păstreze unul accentuat chiar și în perioada următoare. Totodată, Raed Arafat ia în considerare faptul că acesta nu este ultimul val pe care am putea să îl parcurgem.
Deocamdată, autoritățile române au stabilit noi măsuri restrictive pentru cetățeni, în încercarea de a limita răspândirea virusului. Șeful DSU a afirmat că impactul măsurilor impuse de CNSU ar urma să fie analizat abia după două săptămâni de la instaurarea noilor reguli. Totodată, Raed Arafat consideră că nu se poate impune un lockdown.
Ne putem aștepta la o scădere lentă în cazul apariției unui platou
Va mai dura. Când ajungem la un platou, nu vom ajunge să avem o scădere rapidă. O să începem să avem o scădere lentă după platou. Întrebarea este dacă am ajuns la platou, că în ultimele 2 – 3 zile am văzut că suntem. Eram la 18.000, acum suntem la 16 – 15.000. Oare cât ţine platoul ăsta? Dacă e platou, dacă nu ne trezim din nou cu o creştere.
Şi dacă ţine platoul ăsta în următoarele zile, când începe să scadă şi cu ce viteză? Clar că măsurile cu masca, mai ales şi celelalte poate vor ajuta la o scădere mai rapidă, dar nici asta nu va fi una spectaculoasă, de pe o zi pe alta să scadă cu câte 1.000. S-ar putea să ne trezim că o ducem aşa până prin mijlocul lunii noiembrie, sfârşitul lunii noiembrie, să vedem că încă luptăm cu acest val până ajungem la o situaţie controlabilă, a spus Raed Arafat la Digi24.
„Depinde foarte mult de noi”
Șeful DSU a afirmat că cetățenii au o influență majoră în modul în care vor decurge lucrurile, totul raportându-se la numărul de vaccinări, precum și la respectarea actualelor măsuri restrictive.
Depinde foarte mult de noi, din nou. Cu cât se vaccinează mai mult, cu atât şansa să controlăm situaţia este mai bună şi şansa să prevenim alt val mai târziu, prin ianuarie – februarie, este mai mare. (…) Mijlocul săptămânii viitoare, miercuri – joi, ne vom da seama care sunt creşterile, dar şi duminică. Noi comparăm şi zilele. Duminică la o duminică, luni la o zi de luni şi vedem dacă sunt creşteri şi încă eram pe creştere, a mai adăugat acesta.
Din păcate, în privința valului patru nu se cunoaște dacă acesta va fi ultimul. Raed Arafat a oferit drept exemplu Anglia, acolo unde impactul asupra sistemului sanitar a fost redus semnificativ, în comparație cu primele valuri de infectare.
Nu se știe. Anglia are o variantă nouă, dar se pare că englezii încă nu au impactul pe sistemul sanitar pe care l-au avut în alte valuri, ceea ce este bine. Variantele noi pot să însemne inclusiv variante care să nu aibă vaccinul efectul scontat asupra lor. Dar la acest moment nu avem astfel de informații, însă cu astfel de pandemii, cu astfel de virus care poate să se schimbe și să aibă mutații, cu cât situația este necontrolată, cu atât riscul de apariție de mutații și de variante noi este mai mare.
Pentru asta trebuie pe plan mondial să se ajungă la o vaccinare într-un număr foarte mare. Pe plan mondial vaccinarea e mai mare ca în România. Vorbim pe plan mondial de 45% și în România de 30 și ceva la sută. Media europeană e mai mare e mai mare decât media mondială. Cu cât se vaccinează mai mulți, cu atât apariția de mutații este mai mică”, a mai spus Raed Arafat.