Restricțiile propuse de CSNU pentru următoarele 30 de zile. Unde va fi obligatoriu certificatul verde

Restricțiile propuse de CSNU pentru următoarele 30 de zile. Unde va fi obligatoriu certificatul verde
În ce locuri devine obligatoriu certficatul verde

În cursul serii de joi, ministrul interimar al Sănătății a anunțat restricțiile introduse de luni în toată țara. O parte dintre acestea se aplică și persoanelor vaccinate, astfel că evenimentele de orice fel vor fi interzise. În plus, certificatul verde va deveni obligatoriu pentru majoritatea locațiilor și activităților, cu mici excepții.

Ce măsuri au fost aprobate de către CNSU pentru 30 de zile

Update: Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat o serie de restricții care ar putea să fie aplicate începând cu ziua de luni timp de 30 de zile după ce o să fie validate prin hotărâre de Guvern. Astfel, certificatul verde o să devină obligatoriu în mai multe locuri:

– Creșele, școlile, grădinițele și after-school-urile publice și private nu o să mai funcționeze în următoare 2 săptămâni, iar copiii și adolescenții care frecventează aceste instituții de învățământ o să intre în vacanță în perioada respectivă.

– De asemenea, masca de protecție o să fie obligatorie în toate spațiile publice și private. Evenimentele ca botezurile, nunțile și mesele festive nu vor mai putea să fie desfășurate, ele fiind strict interzise.

– Nu pot să fie desfășurate nici cursuri de instruire, conferințe, workshop-uri, concerte și spectacole organizate în spații deschise sau închise. Totuși, doar instituțiile de spectacole sau concerte vor putea să organizeze astfel de evenimente.

– În mall-uri, magazine, restaurante, cinematografe, săli de fitness și săli de spectacole accesul o să se facă doar cu certificatul verde. Programul respectivelor spații o să fie până la ora 21:00.

– În incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, vor avea acces persoanele care prezintă certificatul verde sau dovada faptului că au trecut prin boală sau rezultatul testului negativ.

– Cei care nu prezintă certificatul verde sau dovada faptului că au trecut prin boală în ultimele 180 nu vor putea să circule între orele 22:00 – 5:00 în afara gospodăriei. Persoanele care prezintă motive întemeiate, merg sau serviciu sau au o urgență medicală sunt exceptate de la regulă. Nu sunt acceptate testele.

– Nu vor putea să participe spectatori la competiții sportive, iar barurile, discotecile și cluburile o să fie închise. La activitățile religioase nu o să fie nevoie fie prezentat certificatul verde.

– Aceeași regulă se aplică și în unitățile de alimentație publică în care se găsesc băuturi alcoolice sau nealcoolice și alimente. Aceste unități trebuie să fie aflate în afara centrelor comerciale și târgurilor.

Unde se va introduce obligatoriu certificatul verde

Potrivit ministrului Cseke Attila, nicio persoană nu va putea intra fără certificat verde în majoritatea spațiilor publice, cu excepția magazinelor alimentare și farmacii. De altfel, această obligativitate va fi introdusă și în spațiile private, respective în companii, acolo unde există mai mult de 50 de angajați. Pentru moment, în această ultimă situație, certificatul verde va fi obligatoriu doar pentru vizitatori.

“În afară de magazinele alimentare, de farmacii (…) în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi – pentru cei care sunt vizitatori”, a explicat ministrul.

Ulterior, acesta a continuat să explice motivul pentru care angajații vor fi scutiți de această obligativitate: ”Din păcate, pentru angajaţi nu putem să propunem pentru că trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă”, a adus lămuriri Csekle Attila.

Evenimentele private, interzise pentru toată lumea, inclusiv pentru vaccinați

Ministrul interimar al Sănătății a explicat de ce evenimentele private vor fi interzise pentru toată lumea. Potrivit specialistului, rezultatele acestor beneficii pentru cei vaccinați se reflectă puternic în criza saitară actuală, motiv pentru care, autoritățile au realizat că este imposibil ca situația să poată fi ținută sub control.

”Pe partea de evenimente private – nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală.
Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură. Realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis”, a mai declarat ministrul.

De asemenea, ministrul a mai anunțat cum vor funcționa cafenelele și ce se va întâmpla cu restricțiile de noapte. Potrivit lui Cseke Attila, în cafenele vor avea acces doar persoanele care prezintă certificatul de vaccinare, iar pe stradă, în timpul nopții, vor putea circula cei care au certificatul verde cuuna dintre situațiile acceptate de autorități: testat, vaccinat sau trecut prin boală.

”La partea de spaţii cultuale, în mod sigur doar pentru cei vaccinaţi şi este în discuţie să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine. (…) aici mai comportă discuţii, dar se va permite doar pentru cei vaccinaţi.

Carantina de noapte doar pentru cei nevaccinaţi. Noaptea excepţiile se vor referi la cei care sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau sunt testaţi – au certificat verde.
Cei care nu au acest certificat dar se duc/se întorc de la un loc de muncă, dacă este o urgenţă medicală – cam acestea sunt excepţiile posibile”, a explicat ministrul, la Digi24.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI