Șeful DSU a vorbit duminică seara despre efectele devastatoare de la Institutul „Matei Balș”, dar și despre tragedia mult mai mare care s-ar fi putut petrece. Raed Arafat a felicitat autoritățile pentru promptitudinea cu care au intervenit, declarând faptul că au fost salvate 90 de persoane.
În ciuda faptului că șapte persoane și-au pierdut viața în urma incendiului petrecut vineri dimineață, șeful DSU consideră că tragedia ar fi putut fi mult mai mare, dacă pompierii și echipajele SMURD nu ar fi intervenit în cel mai rapid timp. Acesta a explicat la Antena 3 că oamenii au fost chemați de acasă pentru a sări în ajutor și a oferi îngrijiri victimelor.
”Sistemul a funcționat foarte bine. Au funcționat și pompierii și serviciul de ambulanță și SMURD-ul. Au venit zeci de medici și asistenți de acasă chemați, nu au zis un cuvânt. Când s-a dat alarma, au venit să participe la intervenție”, a afirmat Raed Arafat, potrivit sursei citate.
De asemenea, secretarul de stat în MAI a mai adăugat în cadrul emisiunii “Punctul de Întâlnire”, faptul că românilor nu le este greu să treacă de la recunoștință la acuzații, dat fiind faptul că la nici 24 de ore, cetățenii au început să atace modul în care s-au realizat acțiunile de salvare.
”Durează maxim 24 de ore de la a spune că s-a intervenit bine la a se învârti spre a ataca echipele de urgență.
Fiecare dintre ei a avut rolul lui și importanța lui la fața locului și inclusiv colegi din alte structuri, care nu sunt sub coordonarea Departamentului. Toți cei care au fost acolo au intervenit într-un singur sens, să salveze vieți într-un moment dificil, tragic, unde puteam să pierdem mult mai multe vieți dacă nu știam ce avem de făcut”, a subliniat Raed Arafat, potrivit Antena3.
Vă reamintim că în urma tragediei de vineri dimineață de la Matei Balș au murit șapte persoane, au ars patru saloane de la parterul pavilionului V și au fost evacuate peste 100 de persoane, majoritatea aflându-se în stare delicată din cauza infecției cu Covid-19.
Potrivit declarațiilor lui Raed Arafat, clădirea în interiorul căreia s-a produs incendiul avea toate avizele de funcționare, ultimul control având loc în luna noiembrie a anului anterior. Potrivit ultimelor informații, majoritatea pacienților transferați la alte spitale din București se află în stare relative stabilă, fiind monitorizați în permanență.
Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” București: 11 pacienți, stare stabilă, staționară.
Spitalul Universitar de Urgență București: 4 pacienți – 2 pacienți în stare generală bună, urmează să fie externați în zilele următoare; 1 pacient în stare generală mediocră, stabil în prezent; 1 pacient în stare gravă (ATI), stabil în prezent.
Spitalul Universitar de Urgență „Elias”: 6 pacienți: stare stabilă, staționară.
Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”: 6 pacienți – 1 pacient în stare gravă (ATI), 5 pacienți în stare stabilă, staționară.
Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”: 3 pacienți în stare stabilă, staționară (ATI).
Spitalul Militar Central: 4 pacienți. SMC – 2 pacienți: 1 pacient în stare stabilă, internat în secția ATI; 1 pacient intubat, instabil (ATI). ROL2: 2 pacienți în stare stabilă.
Spitalul „Witting”: 3 pacienți, stare stabilă, staționară.
Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”: 4 pacienți. 2 pacienți în stare stabilă, evoluție staționară; 2 pacienți în secția ATI: 1 pacient ameliorare clinică ușoară, 1 pacient cu evoluție spre agravare.
Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”: 1 pacient intubat (ATI), stare staționară.
Spitalul de Urgență Floreasca: 3 pacienți în stare stabilă, 3 pacienți au fost externați în 30.01.2021.
Spitalul Monza: 3 pacienți, stare stabilă, staționară.