24 sept. 2024 | 19:48

Raed Arafat cere autorităților locale să pregătească oamenii pentru evacuare: „Cuvântul este anticipare, nu reacţie”

Știri generale
Raed Arafat cere autorităților locale să pregătească oamenii pentru evacuare:
Raed Arafat cere autoritatilor locale sa pregateasca oamenii pentru evacuare

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a făcut marți, 24 septembrie, un apel către prefecții și Comitetele Județene pentru Situații de Urgență (CJSU) din județele aflate pe cursul Dunării, cerându-le să pregătească populația pentru o eventuală evacuare în fața viiturii care se apropie de România. Oficialul a subliniat importanța anticipării și pregătirii înainte ca situația să devină critică, cerând autorităților să ia măsuri din timp și să nu reacționeze târziu.

Raed Arafat, solicitare către autoritățile locale

”Intrăm în faza de pregătire”, a declarat Raed Arafat, referindu-se la viitura care se îndreaptă spre România pe Dunăre. ”Comparativ cu ce s-a întâmplat la Galați, unde inundațiile au luat autoritățile prin surprindere, aici știm că vine viitura. Cuvântul de ordine trebuie să fie anticipare, nu reacție”, a adăugat acesta, potrivit News.ro.

Raed Arafat a insistat asupra faptului că autoritățile trebuie să fie bine pregătite și să comunice eficient cu populația. El le-a cerut autorităților locale să informeze din timp locuitorii despre potențialul risc și să se asigure că aceștia sunt gata de evacuare, dacă va fi necesar.

Planuri clare și pregătire maximă

Raed Arafat a subliniat că toate structurile de urgență trebuie să fie pregătite la capacitate maximă. În momentul în care este emis un cod portocaliu, Inspectoratele pentru Situații de Urgență și prefecții trebuie să activeze imediat grupele operative și să declanșeze planurile de acțiune.

”Trebuie să avem toate planurile pregătite pentru evacuare, să știm de unde se vor aduce mijloacele de transport și care sunt localitățile ce ar putea fi afectate”, a subliniat Raed Arafat.

Totodată, șeful DSU a cerut autorităților să asigure că populația are pregătite bagajele esențiale, precum actele, banii și medicamentele, pentru a fi gata de plecare în cazul unui ordin de evacuare.

”Chiar dacă șansele sunt minime, pregătirea este esențială. Populația trebuie să știe cum să reacționeze în cazul unui ordin de evacuare”, a precizat Raed Arafat.

Citește și Care sunt cele mai vulnerabile localități pe traseul Dunării în cazul unei viituri. Orașele cu cel mai mare risc de inundații!

Mobilizare rapidă și colaborare între instituții

Raed Arafat a cerut colaborare strânsă între autoritățile locale, Apele Române și Ministerul Apărării Naționale pentru instalarea rapidă a digurilor temporare, dacă va fi necesar.

”Nu așteptați până în ultima clipă. Dacă știm că viitura vine și există un risc, e mai bine să evacuăm preventiv decât să ne confruntăm cu situații de urgență atunci când apele au crescut deja”, a avertizat acesta.

El a mai cerut ca bărcile și motopompele de intervenție să fie pregătite și direcționate către zonele care au nevoie de ele, iar mesajele RO-Alert să fie trimise din timp, așa cum s-a întâmplat în cazul inundațiilor recente de la Galați. Oficialul a insistat ca mesajele să fie clare și să indice exact ce trebuie să facă populația în caz de evacuare.

Pe lângă pregătirea generală, Raed Arafat a cerut autorităților să identifice persoanele vulnerabile, inclusiv pe cele imobilizate la pat sau cu dizabilități, pentru a se asigura că acestea pot fi evacuate din timp, dacă situația o va impune.

Citește și Eroina inundațiilor din Galați. O femeie de 69 de ani și-a salvat 20 de vecini de la înec. Cum i-a adăpostit tanti Luța!

Digisport.ro
Răsturnare de situație: UEFA le-a luat finala de Champions League!
Stirile PROTV
Convoaie militare în mai multe zone din Moldova și Transilvania. Ce se întâmplă
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Produs periculos într-un hipermarket. A fost retras de urgență
Spynews.ro
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
PRO TV
Ce i-a făcut P Diddy lui Justin Bieber când acesta era minor. Fanii, șocați: ”Nimeni nu l-a protejat. Nici măcar propria familie”
Adevarul
Generația Z nu rezistă prea mult pe piața muncii. Experții spun că problema pleacă de la sistemul educațional
BZI.ro
Carmen Brumă arată senzațional la 47 de ani! Vedeta a dezvăluit ce o ajută să se mențină în formă
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată Nicoleta Luciu nemachiată la 44 de ani, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor. Fanii au dat zoom
Parteneri
Doliu în familia regală. Regele Charles, devastat de durere
Redactia.ro
Cum face față Iulia, soția lui Christian Sabbagh, tuturor provocărilor cu un copil cu autism. Cât de mult a progresat fiul ei după transplantul cu celule stem: „Rezultatele sunt..”
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Cum sunt înșelați românii. Plătesc mai mult pentru produse false
EVZ.ro
Yamato Zaharia i-a făcut cadou lui Ovidiu Neveu un... cosciug! Regina Întunericului i-a fost complice: ”Îi arăt unde o să doarmă”
Spynews
A murit marele actor al României. A părăsit scena. Drum lin, maestre!
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
VLADIMIR PUTIN, invitație pentru ROMÂNIA! Nimeni nu se aștepta la anunțul de la KREMLIN
Mediaflux
Ion și Raluca Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, la un pas de divorț? „Suntem două pietre tari...”. Ce se întâmplă în căsnicia foștilor concurenți
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro