20 ian. 2022 | 07:00

Raed Arafat, avertisment categoric pentru români. Ce se întâmplă cu pacienții internați în spitale: „Ne pregătim să creştem capacitatea la ATI”

Sănătate
Raed Arafat, avertisment categoric pentru români. Ce se întâmplă cu pacienții internați în spitale: „Ne pregătim să creştem capacitatea la ATI
Raed Arafat, șeful DSU

Valul cinci al pandemiei ia cu asalt România, astfel că de la zi la zi, tot mai multe persoane sunt infectate cu Covid-19. În timp ce unii medici ne asigură că acest val ar putea fi ultimul, organizațiile de sănătate internaționale trag semnale de alarmă privind gravitatea tulpinii Omicron, varianta dominantă a acestui val. Raed Arafat a transmis cu puțin timp în urmă situația spitalelor din România în această perioadă. Spre deosebire de valurile anterioare, până în acest moment, lucrurile se prezintă puțin diferit.

Câți pacienți se află în secțiile ATI

Șeful DSU a transmis că, în ultimele 24 de ore, au fost internați la ATI 43 de pacienți, dintr-un total de 500, cifră atinsă în timpul zilei de joi. Medicul a menționat și faptul că, pentru moment, există capacitate de primire pacienți, însă este luată în calcul asigurarea unor locuri suplimentare, în cazul în care numărul pacienților infectați cu Covid-19 , care vor avea nevoie de îngrijire în ATI, va crește.

”Din fericire, până acum, impactul nu este unul major, care să necesite paturi suplimentare şi capacităţi suplimentare. (…) Astăzi am depăşit 500 de cazuri în secţiile de Terapie Intensivă, dar capacitate pentru preluare încă există, nu putem să spunem că am intrat într-o situaţie de incapacitate.

Normal, monitorizăm foarte atent acest lucru şi orice este nevoie de sprijin pentru completare şi Ministerul Sănătăţii e foarte atent la asta ţi noi venim cu orice sprijin care este necesar”, a declarat Raed Arafat, miercuri seară, la sediul ISU Prahova.

Situația la ATI este imprevizibilă

În cadrul aceleiași intervenții, șeful DSU a anunțat ce urmează să se întâmple în viitorul apropiat. Acesta nu exclude posibilitatea ca numărul infectărilor să crească din ce în ce mai mult, astfel că, va crește implicit și numărul internărilor la ATI. Până în acest moment, internările care se fac la Terapie Intensivă nu sunt constant, astfel că totul va depinde de cum va evolua situația.

”Cu cât creşte numărul cazurilor pozitive, există posibilitatea să crească şi numărul cazurilor din Terapie Intensivă în continuare. Până ieri am avut dublarea de la 8.000 la 16.000, astăzi suntem tot pe la 16.000. Dar astăzi am avut 43 de pacienţi noi internaţi la Terapie Intensivă, deci depinde; sunt zile în care avem doi pacienţi noi în Terapie Intensivă, sau unu, sunt zile în care avem 20 sau 30, dar astăzi am avut 43. Să vedem cum va fi situaţia în următoarele zile.

Dacă va continua impactul pe Terapie Intensivă să se interneze un număr mare de pacienţi zilnic, normal că ăsta este un semnal de alarmă că există un impact serios, mai ales că avem persoane care sunt nevaccinate, vulnerabile”, a completat șeful DSU.

Pericolul reprezentat de tulpina Delta nu a trecut

Raed Arafat a avertizat asupra faptului că tulpina Delta este încă prezentă printre noi, ceea ce înseamnă că, posibilitatea ca o persoană să dezvolte forme grave ale infecției nu este exclusă.

Nu toate formele sunt cauzate de Omicron, sunt şi forme cauzate de Delta care ştim că are un impact şi duce bolnavul care este nevaccinat sau cu vulnerabilităţi şi comorbidităţi îl duce către Terapie Intensivă, aşa că rolul nostru este să ne pregătim să creştem capacitatea, dacă este nevoie, încontinuu”, a adăugat şeful DSU.

În concluzie, șeful DSU a atras atenția asupra situației actuale, subliniind faptul că există încă multe persoane aflate în categoriile vulnerabile, fie ele nevaccinate sau cu mai multe cormobidități.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Capital.ro
Orașul din România unde nu există ambuteiaje. Titi Aur explică motivul pentru care se circulă extraordinar de bine
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
România, OBLIGATĂ să mărească taxele și impozitele. Ce biruri li se mai pun românilor
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro