Șeful Departamentului pentru Stuații de Urgență, Raed Arafat, avertizează românii cu privire la impunerea unor reguli noi privind intrarea în spitale după data de 15 mai. Scopul noilor restricții este acela de a evita cât se poate de mult răspândirea infecției cu noul coronavirus.
Raed Arafat a ținut să clarifice faptul că în perioada stării de urgență, spitalele nu au fost închise. Pentru siguranța cetățeniilor, instituțiile medicale au fost împărțite în două tabere, unele pentru a îngriji persoanele infectate sau suspecte cu COVID-19 și cele care sufereau de alte probleme de sănătate, independente de noul coronavirus.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a dezvăluit în cadrul unei intervenții la Digi24, faptul că autoritățile i-au lăsat pe medici să acționeze așa cum au considerat de cuviință pentru nu pune în pericol sănătatea oamenilor, fără a le impune un anumit protocol.
“Vreau să clarific situația. Noi nu am inchis spitale. Au fost spitale desemnate COVID și non-COVID. Regula care s-a dat atunci este o regulă din medicina de dezastre. Când te aștepti, atenție, când te aștepți la un număr mare de cazuri, mai ales când este un risc de contagiozitate, cazurile care nu sunt obligatorii să fie în spital la acest moment nu mai vin decât dacă starea lor e urgentă sau dacă starea lor se poate deteriora pe perioada așteptării.
Atunci ei trebuie tratați. Noi am lăsat acest lucru în mâna medicilor. Nimeni nu le-a spus medicilor „nu aveți voie să internați”, nimeni nu le-a spus medicilor „nu internați decât după ce are testul COVID”. S-a întâmplat în unele zone”, a declarat acesta.
Raed Arafat a anunțat în cadrul aceleiași intervenții despre noile regulile care vor apărea în spitale. Acestea presupun eliminarea din start a unor factori de risc, precum aglomerația în sălile de așteptare sau aglomerarea paturilor în saloane.
“După data de 15, da, răspunsul este că spitalele trebuie să primească, dar vor fi reguli. Sfatul meu: nu mergeți la UPU decât dacă aveți urgențe. În continuare este loc expus acolo. Și bineînțeles, la UPU se va face un pre-triaj și va fi o zonă pentru bolnavii cu febră, cu simptomatologie respiratorie.
În interiorul spitalului și la ambulatorii vor fi următoarele reguli:
La ambulatoriu trebuie eliminată așteptarea la grămadă. Mai degrabă trebuie să intre programarea. Te vede medicul, ai plecat, vine următorul. Eventual va fi o zonă de așteptare cu două sau trei persoane care așteaptă să intre, la o distanță semnificativă.
În spitale, dacă e un salon care avea cinci paturi, poate de acum va avea trei paturi și să fie distanța mai mare. Asta trebuie să stabilească epidemiologul spitalului.
Spitalele vor avea circuite, zone destinate bolnavilor cu COVID și alt probleme. Va fi foarte greu pe parcurs să păstrăm spitale COVID și non-COVID. Ulterior, fiecare spital va trebui să aibă zone în care un bolnav COVID pozitiv care altă problemă să poată fi tratat. Personalul medical trebuie să fie protejat continuu„, a declarat Raed Arafat.