În contextul în care pandemia de COVID-19 face tot mai multe victime, iar numărul îmbolnăvirilor cresc zilnic, autoritățile și medicii au repetat în nenumărate rânduri că este nevoie de o creștere masivă a testărilor. În cursul serii de miercuri, Raed Arafat a făcut anunțul mult așteptat. Începând de joi, 17 decembrie 2020, zeci de mii de teste rapide de antigen vor fi distribuie în spitalele din România.
Raed Arafat a anunțat ieri, la Digi24, că România a contratctat trei milioane de teste rapide, iar în cursul zilei de astăzi, 30.000 vor ajunge în Unităţile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Primiri Urgenţe ale spitalelor. Rezultatele testelor Covid-19 vor ieși în 15 minute, iar cei care le vor putea efectua sunt cetățenii care prezintă simptome specifice bolii.
Secretarul de stat în MAI a precizat că testele rapide de antigen vor fi în număr mult mai mare decât cele PCR, se vor efectua mult mai rapid, existând astfel șansa ca persoanele infectate să identifice din timp infecția și să se izoleze, fără a transmite și altora.
“O spun în premieră. De mâine, începem distribuirea primelor 300.000 de teste rapide pe antigen, la nivel național, din cele 3 milioane care s-au contractat. Săptămâna viitoare vom distribui încă o tranșă.
Asta înseamnă că la nivel de servicii de urgență – camere de gardă, spitale, poate chiar la nivelul serviciilor de ambulanță, posibiliatea de a testa și a obține un rezultat rapid va fi mult mai mare.
Deci testarea va fi mai intensă, mai frecventă și mult mai mare, decât să recoltezi și să aștepți PCR-ul a doua zi, sau, uneori chiar a treia zi. În faza de test rapid antigen vei avea rezultatul în 15 minute.
Până acum, testul rapid pe antigen trebuia să fie confirmat de un test PCR. Din ce știm, sunt discuții la nivelul Comisiei Europene de a recunoaște testul antigen rapid ca egal cu testul PCR, și să nu mai fie nevoie de confirmare”, a transmis Raed Arafat, potrivit Digi24.
Șeful DSU a vorbit în urmă cu două zile despre situația disperată a României, cât și despre comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii după ce România va începe vaccinarea anti-covid.
Raed Arafat a explicat că toată lumea trebuie să respecte în continuare regulile de prevenție împotriva infecției cu COVID-19, deoarece vaccinul nu limitează răspândirea cirusului, ci ajută la dezvoltarea unor forme mai ușoare de covid, prevenind complicațiile și decesele.
„Începerea vaccinării nu înseamnă reducerea măsurilor și nu înseamnă că suntem ok și că totul s-a terminat.
Începerea procesului de vaccinare înseamnă că unele persoane care vor primi vaccinul vor fi protejate, dar mai departe cifra celor care trebuie să se vaccineze ca să întrerupem acest lanț de răspândire a bolii trebuie să ajungă la 60% – 70% din populație”, a afirmat acesta.