Raed Arafat a anunțat în cursul zilei de astăzi ce trebuie să știe cetățenii cu privire la noile măsuri de restricție anunțate de Ludovic Orban în cursul serii de ieri. Acesta a menționat care sunt măsurile de prevenție vitale și, de asemenea, a adus lămuriri referitoare la anumite restricții care ar putea fi greșit înțelese.
Șeful DSU a explicat în cadrul conferinței de presă susținută astăzi că noile măsuri de prevenție vor fi implementat inițial pentru 30 de zile, urmând ulterior să fie analizate rezultatele. În urma anchetelor epidemiologice, după perioada de o lună se va decide dacă restricțiile vor continua sau nu.
Potrivit lui Raed Arafatm cea mai importantă măsură de prevenție este purtarea măștii în spațiile deschise, astfel că toți românii vor fi obligați să poarte mască, indiferent de rata de incidență din județ.
„Măsurile naționale vor avea o durată de implementare de 30 de zile, iar la final se va face o nouă evaluare, iar măsurile vor fi adoptate în baza rezultatelor obținute. Măsurile care sunt propuse la nivel național sunt menite să reducă impactul virusului.
Prima măsură și cea mai eficientă este portul măștii generalizat, în spații deschise indiferent de rata de incidență. Înseamnă că oriunde ne aflăm în spațiul deschis să purtăm mască. Această măsură va duce la limitarea răspândirii virusului”, a anunțat Raed Arafat.
Secretarul de stat în MAI a adus lămuriri cu privire la închiderea magazinelor la ora 21:00. Acesta a explicat că noile restricții au fost stabilite în vederea limitării răspândirii virusului, însă există și excepții.
Cu privire la limitarea circulației între orele 23:00-05:00, Raed Arafat a menționat că acest interval era dedicate în mare parte petrecerilor private date de tineri în locuințele acestora.
„A doua măsură este închiderea magazinelor la ora 21.00, astfel vom reduce riscul de răpsândire a virusului. Sunt excepții: cine asigură mâncarea la domiciliu, farmacii și benzinării care rămân deschise. Legat de limitarea deplasării între orele 23.00-05.00 acestea este intervalul în care tinerii se deplasează să se viziteze, au loc petreceri și aici sunt excepții”, a precizat acesta.
Raed Arafat a explicat că aceste interdicții au și excepții, acestea fiind reprezentate de cazurile în care există un motiv urgent, care nu mai poate fi amânat. Printre acestea se numără urgențele medicale și deplasările în interes de serviciu.
„Deplasarea în acest interval va fi permisă doar în următoarele situaţii, pe baza legitimaţiei de serviciu, a adeverinţei eliberate de angajator sau a declaraţiei pe propria răspundere, în funcţie de situaţie.
Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă sau gospodărie şi locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi. Deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente”, a mai anunțat șeful DSU.
Cu privire la întâlnirile între prieteni, Raed Arafat că interdicția face referire la petrecerile date în spații închise sau deschise, și nu între membrii unei familii care se vizitează.
Accesul la terase sau spații deschise va fi permis doar în anumite condiții. Raed Arafat atrage atenția asupra unor elemente importante. Acesta explică că acele terase care au fost modificate din punct de vedere arhitectural sunt incluse în categoria spațiilor închise, fiind aplicată regula ratei de incidență.
„Interzicerea reuniunilor cu prilejul petrecerilor în spațiile deschise și închise. Nu vorbim aici de membri familiei care se întâlnesc acasă. A mai fost introdusă o rectificare ce înseamnă terasa.
Poate ați observat că la unele terase s-au pus sticlă, pereți, devenind astfel închise. Orice spațiu care are un acoperiș și doi pereți este un spatiu închis și se aplică regula la incidență. Aceste spații nu pot fi tratate ca terase în spații deschise”, a mai explicat Raed Arafat.