Delegația OMS a ajuns în România, iar veștile nu sunt dintre cele mai bune. Din păcate, potrivit experților în sănătate, România este pândită de un nou pericol, în contextul în care țara noastră se confruntă cu un număr mare de cazuri Covid-19. După atenționările mai multor medici, Raed Arafat confirmă posibilitatea apariției unei noi mutații Covid-19 românești
Șeful DSU a afirmat în cursul serii de luni că România nu se află încă pe un platou, însă cazurile Covid-19 cresc zilnic. Chiar și așa, Raed Arafat susține că gradul de infectare nu este la fel de mare precum în urmă cu 2, 3 săptămâni. În plus, acesta a atras atenția asupra constatărilor făcute de către delegația OMS sosită în România cu privire la apariția unei tulpini noi, românești, în cazul în care pandemia scapă de sub control.
”Estimările depind de măsurile pe care le luăm și dacă ele se respectă. Există o creștere continuă, dar nu e atât de mare ca acum 2-3 săptămâni. Nu am ajuns la un platou. Chiar dacă ajungem la un platou, așa cum suntem azi, cifra e imensă și produce un impact asupra sistemului sanitar.
OMS a spus că cea mai importantă măsură e accelerarea campaniei de vaccinare. Tulpina nouă e favorizată de un număr mare de cazuri și de transmiterea virusului la scară mare. Există acest pericol să apară, în orice moment, o mutație care să ducă la apariția unei tulpini noi.”, a spus Raed Arafat la Antena 3.
România este aratată cu degetul, drept exemplu negativ în Europa, din cauza crizei sanitare cu care se confruntă pe fondul vaccinării reduse. Principalul scop pentru care OMS a venit în România este acela de a ajuta la accelerarea campaniei de vaccinare, putând astfel să fie imunizat un număr mai mare de persoane, având în vedere că țara noastră este prima în Europa la numărul de decese.
„Preocuparea foarte mare este legată de numărul uriaș de cazuri și de numărul extrem de mare de decese – suntem, pe primul loc în lume în ceea ce privește mortalitatea raportată la populație. Una dintre soluții (propuse de OMS – n.r.) este creșterea numărului de persoane vaccinate – asta e o soluție care poate să prevină valurile ulterioare, în primăvară, mai ales”, a declarat Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, explicând, de asemenea, că „situația este fără precedent în regiunea europeană a OMS”.
Potrivit reprezentanților, în ritmul actual de vaccinare în România, se estimează că procentul de vaccinare a 40% din populație ar putea fi atins în șapte luni, în vreme ce pentru o vaccinare optimă de 70% ar fi nevoie de trei ani.
„Modelarea OMS arată că, odată cu ritmul actual de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și cu strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%”, se arată într-un comunicat al biroului OMS din România.