Rabla pentru electrocasnice. Când începe o nouă sesiune. Finanțare de 34 de milioane de lei

Rabla pentru electrocasnice. Când începe o nouă sesiune. Finanțare de 34 de milioane de lei
Prima sesiune a fost un adevărat succes

Pentru cei interesați în a cumpăra produse electrocasnice noi, Ministerul Mediului a anunțat o nouă etapă a programului Rabla pentru electrocasnice. Anunțul, făcut de ministrul interimar Tanczos Barna, anunță o suplimentare din partea statului cu cel puțin 34 de milioane de lei. Startul acestei noi sesiuni se va da la începutul lunii decembrie.

Programul a fost un succes la prima sesiune

Programul „Rabla pentru electrocasnice” din acest an, la prima sesiune, a început pe 14 mai cu etapa de înregistrare a beneficiarilor. Ulterior, din 21 mai beneficiarii au putut să-și achiziționeze echipamente noi în schimbul predării unuia vechi.

Pentru prima etapă, conform ministrului Tanczos Barna, bugetul de anul acesta este de 75 de milioane de lei. Conform calculelor, beneficiarii noului program „Rabla pentru electrocasnice” se ridică în 2021 la peste 200.000, pe nouă categorii de produse:

  • mașini de spălat,
  • mașini de spălat vase,
  • frigidere,
  • uscătoare de rufe,
  • aparate de aer condiționat,
  • televizoare,
  • aspiratoare,
  • laptopuri,
  • tablete.

Tanczos Barna anunța că s-au schimbat categoriile de clasă energetică, pentru că la nivel european, aceste clasificări s-au schimbat la sfârșitul anului 2020. ”A fost necesară reclasificarea noilor echipamente. Am dorit să se respecte cerințele și Regulamentul European.”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Același ministru spunea că la ultima ediție au fost probleme la înregistrarea beneficiarilor. „Sistemul a eșuat, motiv pentru care am regândit acest sistem. În primă fază, beneficiarii vor fi înscriși în sistemul informatic.”, mai adăuga Tanczos Barna .

Ediția din prima parte a anului a programului „Rabla de electrocasnice” a avut un buget aproape dublu față de sesiunea precedentă, în 2019, când bugetul era de 40 de milioane de lei.

Rabla pentru electrocasnice din decembrie cu finanțare de 34 de milioane de lei

Chiar astăzi, Tanczos Barna a anunțat demararea celei de-a doua sesiuni a programului „Rabla pentru electrocasnice”. Același oficial a mai anunțat că statul are o finanțare pentru cea de a doua sesiune de 34 de milioane de lei. Startul se va da de la 1 decembrie 2021. Înscrierile vor începe odată cu ultima săptămână a lunii noiembrie. De la 1 decembrie, cel mai probabil, voucherele primite vor putea fi folosite în magazine.

„În luna decembrie vom avea o nouă sesiune a programului Rabla pentru electrocasnice din fondul care ne-a rămas la dispoziţie, de 34 de milioane de lei, va finanţa o nouă sesiune, practic în aceleaşi condiţii, de înscriere în program, de creare a contului pentru persoanele care nu au participat în prima sesiune şi de bifare a acelor aparate electrocasnice care sunt de interes pentru cetăţeni.”, a afirmat ministrul Mediului, joi, potrivit Agerpres.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI