13 mai 2022 | 13:41

Putregai la căpșuni? Cum îl combați și ce tratament aplici

Diverse
Putregai la căpșuni? Cum îl combați și ce tratament aplici
Ce se întâmplă dacă mănânci o căpșună mucegăită, de fapt. La ce trebuie să fii atent

Dacă ai observat că putregaiul au acoperit căpșunile tale, vă vom arăta câteva metoda prin care puteți să combateți această boală și ce tratamente sunt recomandate pentru a nu pierde recolta definitiv.

Putregai pe căpșuni, simptomele de instalare a bolii

Cel mai bine este să aplicăm din timp tratamente pentru combaterea bolii, însă pentru a face acest lucru trebuie să cunoaștem mai întâi primele semne de instalare ale bolii. În primul rând, agentul patogen care cauzează această boală se numește Botrys cinerea.

Acest agent patogen poate afecta toate organele vegetative ale plantei și o omoară definitiv. Cele mai periculoase atacuri ale acestuia sunt pe fructe și flori. Atunci când sunt afectate, acestea se vor brunifica și se vor usca, în cele din urmă.

De asemenea, suprafața fructelor va fi afectată de un miceliu, lucru care va duce la stricarea lor. Din nefericire, putregaiul cenușiu afectează toate fructele în toate stadiile de dezvoltare. Principalul motiv pentru care acestea vor suferi de putregai este umiditatea pentru mai multe zile la rând.

Temperatura la care putregaiul apare este cuprinsă între 17 și 23 de grade Celsius. La flori, primele semne ale bolii se vor observa atunci când acestea se brunifică, apoi se ofilesc, iar mucegaiul de o culoare cenușie le va acoperi.

În cazul fructelor, cele mai predispuse la îmbolnăvire sunt cele care sunt în contact cu solul sau sunt strivite cu răni. Chiar dacă au fost culese și spălate, fructele vor fi în continuare afectate, iar pe suprafața acestora vor apărea pete brune și vor fi acoperite de mucegai.

Cum poți scăpa de putregaiul cenușiu la căpșuni

Pentru a evita de la început îmbolnăvirea fructelor, trebuie să aerisiți foarte bine și în mod corespunzător spațiile protejate, adică serele sau solariile unde le creșteți. Un alt lucru care trebuie luat în considerare este mulcirea plantelor, cu folie sau paie.

Acest lucru este necesar pentru a evita intrarea fructelor în contact cu solul umed. De asemenea, trebuie să fiți atenți la irigarea culturilor de căpșuni. Potrivit specialiștilor, cel mai benefic este sistemul de irigare cu picurare, amplasat sub folia de mulcire.

Ca și produse pentru a combate putregaiul de la căpșuni, puteți folosi produse precum: Prolectus, Teldor 500 SC sau Switch, însă trebuie urmată o anumită schemă. Primul tratament se face cu Switch, după începutul înfloritului, apoi, după fiecare recoltare, aplicați tratament cu unul dintre cele trei produse.

Specialiștii mai recomandă și un tratament cu 2 zile înainte de recoltarea căpșunilor.

Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Georgică Cornu o dă în judecată pe Marina Almășan, la început de an! Câți bani îi cere fostei iubite? Fiica afaceristului a dat-o si ea în judecată! Replica furibundă Marinei Almășan!
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum și-a amenajat Maurice Munteanu apartamentul de 117.000 de euro din București. Imaginile s-au viralizat pe internet! Wow, ce decor!
Unica.ro
Românii nu mai au voie cu aceste produse. Au fost interzise în UE
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Călin Georgescu va fi exclus de la prezidențiale! NU mai are niciun drept
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro