Putin și Ucraina ”au dat-o la pace”: ce prevede noul pact între președinți

Putin și Ucraina ”au dat-o la pace”: ce prevede noul pact între președinți

Emanuel Macron și Angela Merkel au organizat o întâlnire între președinții Rusiei și Ucrainei. Scopul a fost a de-a reduce tensiunile între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Dacă erai în căutarea unei vești bune pentru această săptămână, te vei bucura să afli că a fost semnat un tratat de pace între Rusia și Ucraina. Președinții celor două țări au semnat un document care, printre altele, definește un armistițiu total în Europa de Est. Macron și Merkel au pus bazele acestui document care reprezintă un pas foarte important pentru pacea în regiune.

„Părţile se angajează să implementeze în totalitate şi integral armistiţiul, care va fi consolidat prin aplicarea tuturor măsurilor necesare de susţinere a acordului de încetare a focului, înainte de sfârşitul anului 2019. Părţile susţin elaborarea şi aplicarea unui plan actualizat pentru deminare, în baza deciziei Grupului de contact trilateral privind activităţile pentru deminare, luată pe 3 martie 2016. Părţile susţin un acord în cadrul Grupului de contact trilateral privind trei zone suplimentare de retragere, cu obiectivul de a proceda la retragerea forţelor şi echipamentelor până la sfârşitul lunii martie 2020”, se arată în Declaraţia comună a Summitului în formatul Normandia desfăşurat luni seară la Palatul Elysée din Franța.vladimir putin ucraina merkel franta

În privința etapelor premergătoare intrării în vigoare a pactului, vor exista câteva mențiuni foarte importante, inclusiv unele referitoare la prizonierii de război care se află captivi la această oră. „Grupul de contact trilateral este încurajat să faciliteze eliberarea şi schimbul de prizonieri până la sfârşitul anului, pe baza principiului «toţi în schimbul tuturor» (…). Părţile vor susţine un acord în cadrul Grupului de contact trilateral, în 30 de zile, privind crearea de noi puncte de trecere de-a lungul liniei de contact, în primul rând pe baza unor criterii umanitare”, de arată în Declaraţia adoptată după reuniunea la care au participat Vladimir Putin, Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron şi Angela Merkel.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI