Ion Iliescu, interviu în presa rusă. Fostul președinte al României militează pentru normalizarea relației cu statul condus de Vladimir Putin

Ion Iliescu, interviu în presa rusă. Fostul președinte al României militează pentru normalizarea relației cu statul condus de Vladimir Putin
Ion Iliescu, pentru agenția de presă TASS: "Relațiile dintre România și Rusia nu pot fi considerate normale după niciun criteriu"

Ion Iliescu a acordat un interviu pentru agenția guvernamentală de presă din Rusia, TASS, după o lungă perioadă de tăcere. Fostul președinte al României a declarat că relațiile dintre țara noastră și Rusia trebuie să intre din nou în normalitate, pentru a ne putea da posibilatea de a rezolva problemele țărilor vecine.

Ion Iliescu, pentru agenția de presă TASS: „Relațiile dintre România și Rusia nu pot fi considerate normale după niciun criteriu”

Fostul președinte al României s-a retras din viața publică și nu mai acordă interviuri de mulți ani, însă jurnaliștii ruși anunță că acesta a făcut o excepție pentru agenția guvernamentală de presă TASS. În cadrul interviului acordat, Ion Iliescu a afirmat că relațiile dintre România și Rusia nu pot fi considerate normale după niciun criteriu.

„Relațiile dintre România și Rusia nu pot fi considerate normale după niciun criteriu. Vreau să subliniez că viața în umbra imperiului nu este convenabilă pentru țări precum România și nu toate amintirile istorice sunt plăcute…

Sper că politicienii români vor înțelege că normalizarea relațiilor cu Rusia, pe lângă comerț și schimburi culturale, va extinde abilitatea României de a participa la rezolvarea problemelor în țările vecine, inclusiv în Moldova și Ucraina, unde, bineînțeles, are interese.

Normalitatea în relațiile româno-ruse reprezintă respectarea reciprocă, recunoașterea legitimității intereselor celeilalte părți, dacă acestea se află în limitele permise de comunitatea internațională”, a declarat Ion Iliescu pentru TASS.

Ion Iliescu
Ion Iliescu

Ion Iliescu a condus statul român în trei rânduri, ca președinte al CFSN între 22 decembrie 1989-1992, apoi ca președinte ales al României între anii 1992-1996 și 2000-2004. Între 1996-2000 și 2004-2008 a fost senator din partea PSD. A fost, de asemenea,  președinte de onoare al PSD.

În 1995, ziarul Ziua a publicat un interviu cu un fost ofițer KGB care a declarat că Ion Iliescu a fost un infiltrat KGB. Fostul șef de stat a negat afirmațiile, dar Ziua a continuat să investigheze subiectul în detaliu. Câteva zile mai tâziu, publicația a susținut că angajații săi au fost plasați sub supravegherea SRI.