S-a vehiculat în mod repetat ideea că Putin, ar trebui să fie tras la răspundere pentru intervenția militară din Ucraina. Există deja instituții și reglementări internaționale pentru a urmări în justiție persoanele care au comis crime internaționale. Problema constă în măsura în care acestea sunt aplicabile unei anumite situații sau persoanelor de interes. Dar, în contexul actual, este cam greu, cel puțin în ceea ce-l privește pe Vladimir Putin. Recent, însă, Maksim Yakubovski, adjunctul Procurorului General al Ucrainei a făcut o declarație halucinantă. Oficialul declară că „Putin e mai ușor de ucis decât de trimis în judecată!”.
Potrivit unor voci occidentale, este posibil să se apeleze la Curtea Penală Internațională de la Haga. Aceasta este prima instanță permanentă însărcinată cu soluționarea celor mai grave cazuri și cu urmărirea penală a celor care au comis crime internaționale.
Dar, conform statutului, Curtea Penală Internațională nu se ocupă de responsabilitatea statelor, pentru care poate fi utilizată, de exemplu, Curtea Internațională de Justiție , care se află tot la Haga.
Încă din primele zile ale invaziei, Occidentul făcea referiri la Tribunalul Militar de la Haga, dar nu există un astfel de organism judiciar. Din păcate, Curtea Penală Internațională nu are puteri nelimitate de investigare a crimelor.
În primul rând, o persoană poate fi urmărită penal dacă infracțiunea este comisă într-o țară membră a curții sau de către un cetățean al acesteia din urmă oriunde în lume. Rusia, Belarus și Ucraina nu sunt membre ale curții, deci aceste baze nu sunt potrivite.
De asemenea, instanța poate deschide o anchetă dacă Consiliul de Securitate trimite cazul la instanță pentru a fi investigat. Așa cum s-a întâmplat în Sudan și Libia. Deoarece Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate cu drept de veto, această opțiune poate fi lăsată deoparte. În același timp, expulzarea Rusiei din Consiliul de Securitate este practic imposibilă.
Deși, pentru moment, cererile occidentale de urmărire penală internațională par a fi un eșec, voci importante vin cu noi declarații la adresa liderului de la Kremlin. În cadrul emisiunii „News Hour with CNN”, difuzată de Antena 3, Maksim Yakubovski, adjunctul Procurorului General al Ucrainei a făcut o declarație care a atras atenția imediat:
„Cel mai greu e să vedem cadavrele copiilor făcute bucăți de artileria rusă (…) E și mai greu să vezi corpurile carbonizate complet ale copiilor descoperiți alături de mamele lor, la Bucea.
E foarte greu. Ca procuror, n-am nicio îndoială că Putin e mai ușor de ucis decât de trimis în judecată!”, a spus Maksim Yakubovski în interviul acordat „News Hour with CNN”, la Antena 3.
Crimele internaționale nu se prescriu, astfel încât autorul poate fi urmărit penal până la moarte. Nu există o nevoie reală de un organism judiciar internațional. În cazul crimelor internaționale, este posibil să se aplice principiul universalității.
„Asta înseamnă că fiecare țară are dreptul de a urmări în justiție o persoană care a comis o astfel de crimă. Faptul că acest lucru se face sau nu este o chestiune de alegere.
Se așteaptă ca statele să reacționeze mai întâi și numai atunci când statele nu pot sau nu doresc să urmărească penal persoana respectivă, se aplică procedura internațională ca opțiune de rezervă.”, spun specialiștii.
În concluzie, trebuie recunoscut faptul că tragerea la răspundere a lui Putin la nivel internațional nu este atât de ușoară pe cât pare la prima vedere. Din punct de vedere formal, există, de asemenea, posibilitatea ca Putin să fie tras la răspundere în Rusia.
Codul penal de acolo conține infracțiuni internaționale, inclusiv infracțiunea de agresiune. Dar acest lucru necesită o schimbare de putere. O alt concluzie, în acest context, este că afirmația lui Yakubovski, „Putin e mai ușor de ucis decât de trimis în judecată!”, ar putea avea sens.