Putem mânca fructe de mare în Postul Mare? Detaliul care stârneşte multe controverse printre creştini
Încă din 18 martie, și până pe 4 mai, creștinii au intrat deja în Postul Mare, astfel că în această perioadă anumite alimente sunt scoase din alimentație. Dar, cu toate astea, mulți se întreabă dacă putem mânca fructe de mare în Postul Mare? Citește mai departe, și află despre detaliul care stârneşte multe controverse printre creştini.
Creștinii ortodocși sunt în Postul Mare
Până pe 4 mai, ultima zi înainte de Învierea Domnului Iisus Hristos, majoritatea creștinilor sunt deja în perioada de post, astfel că vor fi nevoiți să aibă pe masă doar un anumit tip de alimente. Pe lângă faptul că renunță la ceva, cei care respectă Postul Mare vor petrece următoarea perioadă scoțând la iveală acele rețete de pește și se vor abține de la consumul de carne.
Postul Mare este menit să fie observat prin sacrificiu de sine, rugăciune și alte activități religioase care duc la Paște, iar unul dintre ritualuri este acela de a nu mânca carne în zilele de vineri din timpul Postului Mare. Dar, mulți și-au pus întrebarea dacă putem mânca fructe de mare, sau nu, în Postul mare? Citește mai departe și află răspunsul.
Putem mânca fructe de mare în Postul Mare, sau nu?
După cum bine se știe, în această perioadă, conform tradiției, este perioada de dezlegări la pește în Postul Paștelui, iar peștii, atât cei de apă sărată, cât și cei de apă dulce, sunt buni de mâncat și se numără printre cele mai populare opțiuni de consum în această perioadă.
Iar dacă ne referim la fructele demare, conform preoților, creveții, crabul, homarul sau crustaceele, fac parte din acea categorie de alimente care pot fi consumate în Postul Mare, așa cum explică și preotul Mihail Daniliu:
„Împrumutând o serie de tradiţii de la alte popoare ortodoxe, care şi-au adaptat rânduiala postului la condiţiile moderne, numeroşi credincioşi, ba chiar clerici, răspândesc falsa informaţie că în post se pot consuma fructe de mare.”, explică preotul.
Detaliul care stârneşte multe controverse printre creştini
Conform aceluiași părinte, deși sunt denumite generic fructe de mare, aceste viețuitoare fac parte din regnul anmal marin, deci, cu alte cuvinte, acestea pot fi mâncate în timpul Postului Mare, așa cum spunea și ÎPS Teodosie.
Termenul de fructe de mare se foloseşte în vocabularul culinar de puţină vreme. În unele părţi ale lumii sunt numite roadele mării, o denumire care cred că se apropie foarte bine de adevăr.
Vasăzică fructele de mare nu reprezintă alimente vegetale, ci anumite specii de crustacee, moluşte – deci animale marine ori de apă dulce, folosite în alimentaţie.”, preotul Mihail Daniliu.
În concluzie, dacă maie xistă dubii, răspunsul este că da, putem mânca fructe de mare, inclusiv acum, când ne aflăm în ziua de Buna Vestire, când se spune că se deschid porțile Raiului.