În noaptea de 31 spre 1 noiembrie peste tot în lume a fost sărbătorit Halloween-ul. Dar, cum nu este decât o sărbătoare împrumutată, multe voci critică în termeni duri acest moment din an, printre acestea și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, care critică dur această sărbătoare.
Efectul Halloween determină o supraperformanță a acțiunilor globale între octombrtie și noiembrie, iar randamentele pieței de acțiuni pentru cele șase luni care au urmat Halloween-ului au fost în medie de 8,5%.
Vezi aici: Loredana Groza, costumație specială de Halloween. Fanii au fost impresionați FOTO
Este opusul faimosului adagiu care îndeamnă ”vinde în mai și apoi pleacă”, datorită randamentelor slabe între mai și octombrie, iar vacanțele, sezonul cumpărăturilor de Crăciun și optimismul de primăvară contribuie, spun specialiștii.
Inclusiv în România retailerii, mai mari și mai mici, au avut în perioada premergătoare Halloween-ului, tot felul de promoții și campanii cu care și-au atras clienții care au cumpărat consistent pentru petrecerea dins eara de 31 octombrie.
Deși extrem de populară în Occident și dincolo de Ocean, în România de după 1990 sărbătoarea a pătruns relativ greu, fiind primită cu o anumită circumspecție.
Dar, în anii care au urmat, în cele din urmă a devenit o obișnuință în rândul românilor, mai ales pentru amuzamentul și dsitracția celor mici.
Citește și: Cum s-a deghizat Prima Doamnă a SUA. Invitaților nu le-a venit să-și creadă ochilor când au văzut-o
Dar, cu toate astea, există și azi voci care critică momentul, iar așa cum declara pentru Playtech Știri și Preotul Mirea Vîrtejanu, ”Nu este o sărbătoare cu binecuvântare de la Dumnezeu”.
”Nu poți să consideri această sărăbtoare ca fiind o sărbătoare religioasă, oricum nu are de-a face cu cultul morților, la români, noi avem sărbătoarea noastră, ”Sâmbăta Morților”, care este pe 4 noiembrie.
Această sărbătoare, Halloween, nu se trăiește, se consumă, a fost importată, ca să-și vândă ei toate costumele alea, înfricoșătoare, dar și ca să facă voia diavolului, copiii să ceară să li se cumpere costume cu urătănii.
Văd că părinții le fac voia, nu opun rezistență. Iar, apoi, copiii devin irascibili, nu mai pot dormi noaptea, visează urât, au coșmaruri. Și asta pentru că nu este o sărbătoare cu binecuvântare de la Dumnezeu.”, spune Preotul Mirea Vîrtejanu.
Vezi aici: Avertisment pentru părinții care își lasă copiii la petrecerile de Halloween
În contextul acestei zile, inclusiv Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, critică dur Halloween-ul, spunând că, de fapt, ”cultul morţilor în creştinism presupune rugăciunea pentru sufletele acestora, nu o veselă mascaradă menită să pună pe fugă spiritele rele.”
Mergând mai departe cu modul critic de abordare al acestei sărbători, Vasile Bănescu mai spune că:
”Acestea sunt ţinute la distanţă prin credinţa în Hristos, post şi rugăciune. Halloween – încă un prilej de joacă puerilă în „societatea spectacolului” inundată de „cultura divertismentului”.
Nu chiar una de cea mai bună calitate”, spune acesta, amintind că „creştinismul e sobru, nu sumbru, vitalist, nu morbid, interesat de adevăr, nu de mituri, preocupat de schimbarea/ îndreptarea lăuntrică a omului spre eliberarea acestuia din zona de arest a patimilor, de libertatea reală, de frumuseţea morală. Aceea care va salva lumea…”
Află despre: Ce înseamnă expresia Trick or treat. Cum a apărut celebra zicală americană
Deși un prilej de distracție, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, Halloween-ul este deja o petrecere împământenită și în societatea românească, fie că ne place sau nu asta, chiar și cu criticile dure din partea unor voci importante.