Pune acest fruct în butoiul cu varză. Bătrânii din România folosesc acest truc de sute de ani

de: Stan Nicu
02 10. 2023

Mai este puțin și românii vor începe să pună varză pentru iarnă la butoi. Vă spunem din timp ce trebuie să puneți alături de varză pentru ca aceasta să iasă delicioasă. Așadar, pune acest fruct în butoiul cu varză. Bătrânii din România folosesc acest truc de sute de ani.

Ce fructe se pun în butoiul cu varză murată. Ce rol au acestea

Foarte mulți dintre români pun varză la murat pentru iarnă, din care vor prepara delicioasele sarmale de Crăciun dar și celebra varză călită cu coastă afumată.

Pentru ca aceasta să fie un deliciu, varza murată se pune la murat în urma unor reguli bine stabilite. Un truc pe care îl flosesc români de sute de ani, când vine vorba de varză murată, este adăugarea în butoi a unui fruct anumte, care va face varza să fie într-adevăr o delicatesă.

Citește și: Care este ultima zi în care se pune varză la murat

În funcție de când este culeasă și de vreme, varza poate fi pusă la murat oricând în luna octombrie sau chiar noiembrie, însă mulți dintre români nu pun varza la murat decât după Sfântul Dumitru, care se sărbătorește pe 26 octombrie.

Cum se spală butoiul de varză

Mulți dintre cei care pun varză la murat așteaptă ca vremea să se mai răcească, pentru ca aceasta să nu afecteze procesul de fermentație. Tradiția populară mai arată că varza se pune la murat până de Sfâmtul Sfântul Andrei, adică până pe 30 noiembrie, însă există riscul ca caeasta să nu fie gata până la prepararea sarmalelor de Crăciun.

Indiferent de dată, verzele care se pun la murat trebuie să fie ferme, să nu prezinte urme de lovituri sau stricăciuni și să aibă frunzele subțiri, pentru a putea fi ușor rulate sarmalele. Butoiul se spală bine cu apă fierbinte și bicarbonat pentru dezinfectare.

Cum se prepară saramura pentru varză

Pe fundul butoiului cu varză se pun boabe de porumb, felii de gutui și de mere, acesta fiind trucul folosite de sute de ani de către românii gospodari, crenguțe de mărar uscat și de cimbru și rădăcină de hrean.

Peste toate acestea se așează verzele, până când se umple butoiul. Deși în mod normal când vine vorba despre murături, nu le asociem și cu fructele, varza face excepție. Atât gutuile, cât și merele și boabele de porumb au scopul de a susține procesul de fermentație a saramurii, dar și de a da o aromă deosebite produsului final.

Citește și: Când se pune varza la murat

După ce verzele au fost puse în butoi, urmează prepararea saramurii. Pentru varza murată, la fel ca la orice alt tip de murături, se folosește sare grunjoasă, neiodată, respectiv o lingură mare de sare la un litru de apă.