Cum vrea PSD să aducă românii din străinătate ca să-i facă autostrăzile promise

de: Daniel Ștefan
14 01. 2019

Companiile de construcții din România și Guvernul PSD-ALDE le promite românilor din străinătate salarii de 1.000 de euro, formare profesională și abonamente la clinici medicale dacă se întorc să muncească iar la noi.

Este cât se poate de clar că unul dintre motivele pentru care România are o infrastructură jalnică este lipsa muncitorilor calificați în construcții. Muncitorii cu pregătire temeinică și cu experiență au avut motive întemeiate să plece în alte țări.

Acum, când guvernanții au observat, în sfârșit, că se află în fașa unei crize de forță de muncă (începută chiar înainte de guvernarea PSD-istă), Guvernul a început să îmbuneze companiile de construcții din România, ca să poată oferi beneficii financiare românilor plecați în străinătate.

S-a decis scăderea contribuțiilor pentru firme din acest domeniu, pentru sprijini, cumva, sectorul construcțiilor, care a ajuns de tot râsul în ultimii cinci ani.

PRO TV a realizat un scurt reportaj pe baza acestui subiect și a aflat că începând cu luna viitoare, vor fi organizate burse ale locurilor de muncă în ţările în care au plecat în ultimii ani cei mai buni lucrători de la noi.

Cum încearcă PSD și mediul privat să-i convingă pe românii din străinătate să se întoarcă în țară

Mediul privat din construcții se vede obligat să apeleze la strategii noi, după ce Guvernul a mărit salariul minim brut la 3.000 de lei și a scăzut cu peste 60% impozitele plătite de angajatori.

Mai rămâne doar o problemă: cum reușesc statul și mediul privat din România să-i convingă pe românii din străinătate să se întoarcă în țară pentru a munci? E puțin cam târziu, pentru că românii din diaspora au prins “rădăcini” sociale în statele de adopție de mai bine de zece ani.

Foarte mulți cetățeni români s-au mutat cu familiile în străinătate și au început deja să aibă un trai cu mult peste cel din România.

Să se întoarcă ei acum în țara de origine ca să muncească pe un salariu care oricum va fi mai mic decât în străinătate, chiar dacă se laudă că-l vor majora, doar de dragul țării și că merită să-ți iubești țara? Merită, dar ce a făcut statul atunci când acești oameni trăiau aici la limita sărăciei sau deloc ca niște cetățeni europeni decenți?

Guvernul nu vrea diaspora înapoi în țară pentru că le apreciază aptitudinile, ci pentru că PSD-ALDE au descoperit, în sfârșit, că nu-și vor ține promisiunile “planului de guvernare” nici în zece ani de acum încolo.

Muncitorii români din construcții care lucrează acum în țări ca Spania, de exemplu, au o mulțime de alte beneficii.

În primul rând, acele servicii medicale promise în România, sunt net inferioare celor din străinătate. În al doilea rând, muncitorii români pot câștiga în Spania și 2.000 de euro pe lună dacă își dau silința, după cum afirma chiar un constructor, în interviul pentru PRO TV.

Chiar și ajutorul de șomaj poate ajunge până la doi ani, cu câte 850 de euro pe lună, iar perioada se poate prelungi cu o indemnizație de 426 de euro pe lună.