Leul s-a dus în cap, în timp ce Guvernul PSD-ALDE dă vina pe BNR: Care este argumentul

Autor: Puiu Alexandru - 06:00, 10 ian. 2019

Într-o perioadă în care situația fiscală a României este mai instabilă și imprevizibilă ca niciodată, Leul s-a devalorizat față de Euro până la o valoarea record. PSD are o explicație, indiferent cât este de stupidă.

Piața monetară din România a suferit un șoc pe parcursul zilei de miercuri. Cursul leu-dolar a urcat la cel mai ridicat nivel din toate timpurile miercuri. Cifra exactă comunicată de BNR a fost 4,6722 lei, o crește de 0,11% față de pragul stabilit în urmă cu 24 de ore. Cursul de astăzi nu face decât să continue traiectoria îngrijorătoare începută în luna decembrie a anului trecut.

Fără să fii vreun expert contabil sau maestru în piața monetară, este evident momentul în care au început problemele suferite la această oră de leul românesc. Taxa pe lăcomie combinată cu o serie stufoasă de taxe și impozitive greu de explicat ale guvernului PSD-ALDE  s-au reflectat în creșterea nenaturală a monedei Euro în raport cu moneda noastră.

Într-o lume civilizată, în momentul scăderii leului sau a creștereii altor monede, oficialii Guvernului își cereau scuze pentru neplăcerile create și conștientizau, printr-un comunicat de presă, repercusiunile unei guvernări în cascadă inconștientă. Acesta nu a fost cazul mebrilor PSD care s-au grăbit să de vina pe BNR. Anunțul a fost făcut pe Facenook.

„Guvernul a luat multe măsuri pentru a aduce Euro în economia românească: atragerea de fonduri europene, politici publice de stimulare a investițiilor, sprijinirea firmelor exportatoare prin subvenții și scheme de ajutor de stat. Toate aceste lucruri presupun vânzări de valută și cumpărare de lei, ceea ce ar fi trebuit să scadă cursul valutar. Nivelul cursului valutar nu este în răspunderea Guvernului și nu poate fi determinat de acțiunea guvernamentală. Banca Națională este singura care poate și are datoria de a asigura stabilitatea cursului valutar”, a precizat PSD, într-o postare miercuri pe Facebook.

Rămâne să vedem cum va arăta situația leu – euro până la finele acestui an. Conform estimărilor, piața financiară de la noi va continua să dea dovadă de oboseală. Potrivit unui sondaj efectuat în rândul celor mai buni analiști financiari, membri ai Chartered Financial Analyst România (CFA), 83% dintre aceștia estimează un curs euro de 4.69 lei pentru luna mai 2019 și de 4.74 lei peste 12 luni, se arată într-un comunicat al CFA România, transmis vineri. De asemenea, inflația anticipată de aceștia pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2019/decembrie 2018) este de 4,23%, iar rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,64%, atestă un studiu realizat de Hotnews.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI